CME si ponechá televizi ve Slovinsku, prodej nebyl dokončen

pátek, 18. ledna 2019, 11:55 TV MediaGuru

Společnost CME si nakonec ponechá své televize ve Slovinsku, jejich prodej se nepodařilo dokončit.

Foto: Pro Plus

Foto: Pro Plus

Skupina CME, která na českém trhu vlastní televizi Nova, v pátek oznámila, že zrušila dohodu o prodeji svých aktivit ve Slovinsku. Kupujícím měla být společnost Slovenia Broadband. Transakce nezískala souhlas slovinského antimonopolního úřadu. Slovinská PopTV a další kanály tak zůstávají ve vlastnictví CME.

CME původně smlouvu se společností Slovenia Broadband uzavřela v červenci 2017. Poté několikrát termín ukončení transakce posunula, naposledy se tak stalo loni v listopadu, kdy termín posunula na pátek 18. ledna 2019. V pátek ale CME oznámila, že od dohody odstupuje.

„Od té doby, co jsme před 18 měsíci oznámili náš záměr prodat aktivity ve Slovinsku, abychom zrychlili snižování zadluženosti, jsme splatili úvěry přibližně ve výši 370 milionů dolarů. To snížilo hrubý dluh o zhruba 30 %. Slovinsko zároveň výrazně zvýšilo své tržby a dosáhlo úrovně ziskovosti, kterou za deset let nezaznamenalo,“ popsal Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

Předmětem prodeje měly být slovinské televizní stanice PopTV, Kanal A, Brio, Kino a Oto, které stejně jako servery 24ur.com a Voyo jsou provozovány společností Pro Plus. Hodnota prodeje měla představovat 145 mil. USD. V roce 2018 měly podle zveřejněných údajů CME dosáhnout provozního zisku před odpisy a amortizací ve výši 20,8 mil. USD (cca 0,5 mld. Kč).  

CME se tak fakticky stáhla jen z Chorvatska, kde prodej chorvatské televize Nova uzavřela loni v červenci. Získané peníze z prodeje použila na snížení svého zadlužení. V současnosti tak CME operuje v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku a Slovinsku.

-mav-