Facebook na konci roku zastavil pokles uživatelů

pátek, 1. února 2019, 07:20 Internet & Mobil MediaGuru

Největší sociální síť oznámila za poslední čtvrtletí 2018 nárůst výnosů a rekordní úroveň čistého zisku.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Počet denních aktivních uživatelů sociální sítě Facebook se ve čtvrtém loňském čtvrtletí ve srovnání se třetím kvartálem 2018 zvýšil ve všech světových regionech. Facebook tak zastavil pokles denních aktivních uživatelů, který byl v posledních dvou kvartálech viditelný v Evropě. Na americkém trhu, kde počet uživatelů stagnoval, došlo k nárůstu o jeden milion uživatelů. Celkově tak Facebook ke konci roku 2018 evidoval 1,523 mld. denních uživatelů, což bylo o téměř devět procent více než ke konci roku 2017. 

Vývoj denních aktivních uživatelů Facebooku, zdroj: Facebook

Vývoj denních aktivních uživatelů Facebooku, zdroj: Facebook

Měsíčně pak Facebook využívá 2,32 mld. uživatelů, což je také o devět procent více než ke konci roku 2017. Meziročně nejvíce uživatelů přibylo Facebooku v regionu Asie a Pacifiku.

Facebook zároveň odhaduje, že 2,7 mld. uživatelů používají Facebook, Instagram, WhatsApp nebo Messenger měsíčně a zhruba dvě miliardy uživatelů konzumují uvedená sociální média (všechna vlastnicky patří Facebooku) denně.

Celkové výnosy ve čtvrtém čtvrtletí 2018 dosáhly 16,9 mld. USD a meziročně se zvýšily o 30 procent. Zásadní podíl na celkových výnosech má reklama (98 %), přesněji řečeno mobilní reklama (93 %). Polovinu celkových výnosů získává Facebook na americkém trhu a v Kanadě a čtvrtinu všech výnosů v Evropě. Čistý zisk v posledním čtvrtletí 2018 se vyšplhal na rekordních 6,9 mil. USD. Společnost uvedla, že v její síti inzeruje sedm milionů zadavatelů.

Facebook zároveň investorům sdělil, že postupně přestane zveřejňovat jen počet svých uživatelů, a místo nich bude reportovat statistiky uživatelů za celou „rodinu“ – tedy Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger. „Věříme, že tato čísla lépe odrážejí velikost naší komunity a skutečnost, že mnoho lidí používá více než jednu z našich služeb," uvedl finanční ředitel David Wehner. „Prozatím budeme i nadále zveřejňovat obě statistiky, ale v průběhu doby očekáváme, že statistiky za celou rodinu budou hrát hlavní roli v komunikaci naší společnosti, a nakonec vyřadíme statistiky samotného Facebooku,“ dodal.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg pak uvedl, že 500 mil. uživatelů denně využívá na Instagramu formátu Stories a že na platformě Facebook Watch tráví uživatelé průměrně 20 minut denně. Facebook očekává, že v letošním roce Facebook Watch překoná hranici 400 mil. měsíčních uživatelů.

-mav-