Cupra buduje svou značku vytvářením klanu

sobota, 9. února 2019, 08:40 Marketing MediaGuru

Rok od oznámení svého vzniku Cupra buduje svou značku. Na pomoc si k tomu bere tzv. Cupra Mastery.

Zdroj: Porsche ČR

Zdroj: Porsche ČR

Je to už rok, co španělská automobilka SEAT představila svou novou samostatnou značku Cupra. Krátce poté následovalo odhalení prvního modelu Cupra Ateca, který se zkraje letošního roku začal prodávat i na českém trhu a doposud se prodalo 17 vozidel. Značka v tuzemsku také naplno rozjela svou marketingovou komunikaci.

Cupra, jež byla založena s cílem vyplnit na trhu prostor mezi mainstreamovým a prémiovým segmentem, pracuje s logem, tvořeným dvěma vzájemně provázanými, symetrickými písmeny C, které má symbolizovat příslušnost ke klanu. Právě klan je v marketingové strategii pro budování značky zásadní.

Základem komunikace je práce vlastních prodejců značky, tzv. Cupra Masterů, jejichž odpovědností je budování vlastních klanů neboli komunit. „Jejich úkolem je doslova ,vytváření a řízení zážitků se značkou Cupra, poskytování poradenství zákazníkům a nabídka individualizovaných služeb prostřednictvím prodejního a servisního procesu tak, aby zákazníci měli za všech okolností pocit, že jsou středem pozornosti‘,“ vysvětluje na dotaz MediaGuru.cz Filip Stoulil, koordinátor marketingu a prodeje značek Cupra a SEAT.

Každý Cupra Master připravuje aktivity na míru svým zákazníků.

Příkladem zapojení Cupra Masterů do komunikace je prosincová kampaň, jež byla propojena s malými eventy pro první potenciální zákazníky. Ti byli svými mastery pozváni do sítě kin Cinema City na vybrané filmy, například Vdovy, Aquaman, Bumblebee, Smrtelné stroje či Creed II, před nimiž byl nasazen i první minutový spot značky. Další aktivity vytváří každý Cupra Master na míru svým zákazníků, ať už se jedná o semináře na témata automobily, móda, techniky, či o testovací jízdy a společné výlety.

Kromě svých Cupra Masterů využívá značka také inzerci v tisku, konkrétně dvojstrany v lifestylových magazínech, v outdooru a na internetu. Venkovní reklamou upozorňuje značka na otevření svého prvního dealerství v pražských Průhonicích, ke kterému brzy přibude další v Plzni a Brně. V online prostoru komunikuje především na Instagramu. „V průběhu roku 2019 se chystáme v rámci našeho Instagram profilu také komunikovat butik značky, který vzniká ve spolupráci s několika malými studii a nabízí exkluzivní rukodělné produkty,“ prozrazuje Filip Stoulil.  

Klíčový vizuál k printové kampani značky Cupra na českém trhu, zdroj: Porsche ČR

Klíčový vizuál k printové kampani značky Cupra na českém trhu, zdroj: Porsche ČR

Klíčový vizuál k printové kampani značky Cupra na českém trhu, zdroj: Porsche ČR

Klíčový vizuál k printové kampani značky Cupra na českém trhu, zdroj: Porsche ČR

Cupra si povědomí buduje i v závodním prostředí v rámci závodů TCR, kde je českým ambasadorem Petr Fulín. Partnersky se zapojuje do závodů WSBK a Moto GP, a to jako sponzor týmu Ducati.

Cupra je tak další automotive značkou, která se osamostatnila na základě úspěšné modelové řady. Automobilky tuto strategii většinou volí ve chvíli, kdy chtějí daný model povýšit do prémiovějšího segmentu, například od Citroënu se tak vydělila prémiová značka DS, od Hyundaie Genesis, od Toyoty Lexus a od Nissanu Infiniti. 

-stk-