Podíly ČRo a Media Bohemia se na rádiovém trhu vyrovnaly

středa, 13. února 2019, 16:45 Rádio MediaGuru

Nejsilnější rozhlasovou skupinou z pohledu podílu na poslechovosti zůstává Český rozhlas. Téměř se jí ale vyrovnala rádia skupiny Media Bohemia.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stanice Českého rozhlasu a stanice, které vlastní společnost Media Bohemia, mají na rádiovém trhu nejsilnější podíl na poslechovosti. Ukazují to nedávno zveřejněná data výzkumu poslechovosti Radio projekt za 3. a 4. kvartál 2018. Do výsledného podílu na poslechovosti se promítá nejen počet posluchačů, ale také i průměrná délka poslechu.

Pod společnost Media Bohemia patří rádiové značky Hitrádio, Fajn rádio, Rock rádio nebo Rádio Blaník, částečnou majetkovou účast má také v Oldies rádiu a v rádiu Zet. V posledních letech Media Bohemia systematicky rozšiřuje své rodiny rádií (viz např. začlenění  Rádia Černá Hora do skupiny Hitrádií).

Podíl Českého rozhlasu na poslechovosti (21,8 %) a Media Bohemia (21,6 %) se ve srovnání se stejným obdobím před rokem vyrovnal, když se Media Bohemia na vedoucí ČRo dotáhla.

Třetím nejsilnějším subjektem zůstává Active (dříve Lagardere Active ČR), které podle dat Radio projektu náleží podíl ve výši 19,4 %. Pod Active patří stanice Evropa 2, Frekvence 1, Bonton, Dance rádio nebo polovina rádia Zet.

Následuje Londa, provozovatel stanic Impuls, Český Impuls a Rádio RockZone 105.9, a společnost Radio United Broadcasting, která vlastní stanice Kiss, Country, Beat, Radio 1, Signál a Spin.

Podíl rádiových skupin na poslechovosti (%)

Radio projekt, 3+4Q/2018, SKMO, Median, Stem/Mark

Pokud by se ale zohledňoval pouze počet posluchačů, je nejsilnější rozhlasovou skupinou Active. Platí to jak pro denní, tak týdenní poslechovost. Rádia skupiny Active týdně poslouchá 2,79 mil. posluchačů. Rádia Media Bohemia dosahují týdenní poslechovosti 2,58 mil. posluchačů a stanice Českého rozhlasu 2,48 mil. posluchačů týdně.

-mav-