Seznam.cz: Podíl programatiku letos přesáhne 50 procent

úterý, 12. února 2019, 07:35 Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz očekává v letošním roce další růst programatické online reklamy.

Ondřej Krišica, foto: Seznam.cz

Ondřej Krišica, foto: Seznam.cz

Podíl programatické reklamy (RTB i Skliku) v roce 2018 na celkovém objemu display reklamy Seznam.cz představoval v loňském roce 46 %. „Letos očekáváme, že podíl přesáhne 50 procent," myslí si Ondřej Krišica, ředitel divize Reklamy společnosti Seznam.cz.

Prostřednictvím automatizovaného prodeje reklamy real-time-biddingu prodal loni Seznam.cz více než 7,6 miliard impresí. Nejvyužívanějším rozměrem reklamních formátů u inzerentů je na základě dat o počtu prodaných impresí formát medium rectangle (300x250 px), následovaný formátem skyscraper (300x600 px) a formátem rectangle (970x310 px). 

Nejvyšší nárůst ve využívanosti formátů v programatiku Seznam.cz pak v loňském roce zaznamenal formát branding (2000x1400 px). „Velký potenciál jsme viděli u video reklamy, kde u klientů bodoval předně video spot a bumper ad. V posledních dvou letech zaznamenáváme také boom nativní reklamy," dodal Krišica.

Inzerenti využívající RTB na Seznamu mohou vedle domovských webů společnosti využívat i téměř 250 externích webů. „Nabídku externích partnerů navíc neustále rozšiřujeme, a prostor tak roste,“ uvádí Seznam.cz v bilanci RTB v loňském roce.

V letošním roce plánuje Seznam.cz na poli RTB rozšiřovat outstream video či zavést prémiový mobilní square interscroller. „Zjednodušili jsme nákup pomocí privátních dealů a pro celý rok 2019 máme jen jednu sezónu,“ dodává k letošním výhledům Seznam.cz.

-mav-