Tržby Novy loni vzrostly o 6 procent, zvýšil se i provozní zisk

středa, 6. února 2019, 08:15 TV MediaGuru

Televizní skupina Nova zůstává ekonomicky nejsilnější televizí skupiny CME.

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Televizní skupina Nova dosáhla v loňském roce celkových výnosů ve výši 234 mil. USD (cca 5,08 mld. Kč). Ve srovnání s předchozím rokem se při započítání stejného směnného kurzu meziročně zvýšily o šest procent. Vyplývá to z výsledků mateřské společnosti CME, které zveřejnila ve středu ráno. V posledním čtvrtletí roku 2018 se růst tržeb Novy meziročně zrychlil a rovněž při započítání stejného směnného kurzu se zvýšil o osm procent.

Výnosy v zemích CME za celý rok 2018 a 4. kvartál 2018, zdroj: CME

Výnosy v zemích CME za celý rok 2018 a 4. kvartál 2018, zdroj: CME

Provozní zisk před odpisy a amortizací OIBDA se meziročně na českém trhu v loňském roce zvýšil o devět procent a dosáhl celkově 94,6 mil. USD (cca 2,05 mld. Kč). Ve čtvrtém čtvrtletí vyrostl provozní zisk OIBDA rovněž o devět procent na 36 mil. USD. Česká republika tak zůstává výnosově a také z pohledu hrubého provozního zisku nejsilnější zemí CME.

Na trhu televizní reklamy registruje CME růst TV Nova v loňském roce o více než tři procenta. Více zde.

Provozní zisk OIBDA v zemích CME za celý rok 2018 a 4. kvartál 2018

Provozní zisk OIBDA v zemích CME za celý rok 2018 a 4. kvartál 2018

CME oznámila výsledky včetně svých slovinských operací, které sice nejprve zamýšlela prodat, ale nakonec zůstávají v jejím portfoliu. Skupina CME celkově v loňském roce zvýšila výnosy o pět procent (při aplikaci shodných směnných kurzů ve sledovaných obdobích). Výnosy celkově dosáhly 701 mil. USD. CME se také podařilo zvýšit zisk OIBDA o 20 % a čistý zisk téměř ztrojnásobit na 158 mil. USD.

Výnosy z televizní reklamy se při aktuálním směnném kurzu navýšily o sedm procent. Příjmy za distribuci programů a výnosy z předplatného vzrostly o 19 procent.

Podle generálního ředitele Michaela Del Nina CME již pátý rok po sobě zvýšila hrubý provozní zisk (OIBDA) o více než 20 procent. „Stejně neobyčejný je peněžní tok, který v roce 2018 vzrostl o téměř 30 procent. Toto zvýšení peněžních prostředků vygenerovaných naší činností nám umožnilo minulý týden splatit dalších 60 milionů eur dluhu, což přispělo ke snížení našeho hrubého dluhu během posledních 18 měsíců o téměř 440 milionů dolarů," uvedl.

Celou zprávu můžete číst zde.

-mav-