DVB-T2 začne v listopadu, ve vysoké kvalitě budou ČT nebo Prima

středa, 24. dubna 2019, 10:45 TV , Aktualizováno MediaGuru

Koncem listopadu 2019 začne v Česku přechod na druhou vlnu televizní digitalizace DVB-T2.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Společnost České Radiokomunikace (CRA), operátor tuzemských digitálních TV multiplexů, ve středu potvrdila, že přechod na vyšší standard televizního digitálního vysílání, označovaného jako DVB-T2, začne v Česku na konci listopadu 2019.

Jako první začne své stávající DVB-T vysílání vypínat Česká televize 27. listopadu 2019. Půjde o pražské vysílače Žižkov a Cukrák. Od února 2020 pak ČT začne vysílat ve finální DVB-T2 síti. Ve stejné DVB-T2 síti jako Česká televize bude vysílat i osm rozhlasových stanic Českého rozhlasu.

Komerční programy Primy, NovyTV Barrandov a další budou v DVB-T nejprve vypnuty 8. ledna 2020 opět v Praze. Ihned poté, 9. ledna, začne zapínání finální DVB-T2 sítě pro komerční vysílatele. Dokončeno bude na konci června 2020, kdy zároveň dojde k vypnutí celé DVB-T sítě. 

Generální ředitel CRA Vít Vážan na tiskové konferenci vyvrátil informace o tom, že komerční televize mají vysílat jen v základní SD kvalitě. „To je mýtus. A mýtus je také to, že stanice v HD budou placené. Mohu potvrdit, že obsah v síti CRA bude bezplatný v HD i téměř v HD kvalitě," řekl.

Česká televize bude všechny své stanice v DVB-T2 vysílat bezplatně v rozlišení full HD (1920 x 1080 px). Ve vysoké kvalitě (1440 x 1080 px) mají vysílat i Barrandov (hlavní kanál), skupina Prima (všechny stanice) a Televize Seznam. Óčko by mělo vysílat v SD rozlišení, stejně jako stanice Novy, které vysílají v síti CRA (Nova, Nova Cinema). Nemusí jít ale o finální stav. „Jednání dále probíhají, situace se může ještě změnit," uvedl na tiskové konferenci ředitel regulace CRA Marcel Procházka.

V reakci na oznámení Českých Radiokomunikací skupina Prima ve středu odpoledne uvedla, že v pozemním digitálním vysílání nikdy neplánovala vysílat zdarma v HD kvalitě. Rozlišení obrazu 1440 x 1080 px chápe Prima jako SD+. „Diváci tak v rámci pozemního vysílání DVB-T2 budou moci sledovat zdarma vysílání kanálů skupiny Prima v kvalitě SD+," uvedla tisková mluvčí televize Gabriela Semová. Podle jejích slov má být placené HD vysílání kanálů skupiny Prima dále realizováno pouze prostřednictvím smluvních satelitních, kabelových a IPTV operátorů.

Na rozpis v tuto chvíli známého rozlišení stanic ve vysílání v sítích DVB-T2, provozovaných společností České Radiokomunikace, se můžete podívat níže.

Rozlišení stanic ve finálních sítích DVB-T2, zdroj: CRA

Rozlišení stanic ve finálních sítích DVB-T2, zdroj: CRA

Podle výzkumu Nielsen Admosphere ví 83 % českých diváků o tom, že televizní vysílání přechází na DVB-T2. Na příjem DVB-T2 je už teď připraveno 43 % českých domácností. TV diváci podle výzkumu zároveň očekávají, že DVB-T2 nabídne především vysílání programů v HD kvalitě. DVB-T2 má také přinést interaktivní služby, například zpožděné přehrávání, přístup do archivů nebo propojení TV s internetem. Většina domácností (63 %) ale neví, kdy k přechodu na DVB-T2 dojde.

Digitální pozemní vysílání využívá v Česku nadále 60 procent domácností. Jak připomněl generální ředitel CRA Vít Vážan, většina nejsledovanějších pořadů je v Česku vysílána právě formou bezplatného pozemního vysílání. Sledovanost televize se většinou odehrává živě, odložená sledovanost zatím v Česku představuje 5 % celkové sledovanosti. 

Na celou prezentaci z tiskové konference CRA se můžete podívat níže.

-mav-

Aktualizováno ve středu 24.4. 2019 o vyjádření TV Prima