Nova dá do nekódovaného DVB-T2 stanice v SD, Prima mluví o SD+

čtvrtek, 25. dubna 2019, 18:00 TV MediaGuru

Televize Nova potvrdila, že ve volném vysílání ve standardu DVB-T2 nabídne své stanice v SD kvalitě.

Foto: Shuttesrtock

Foto: Shuttesrtock

Televize Nova nemění svůj postoj ke kvalitě obrazu stanic Nova a Nova Cinema v síti Českých Radiokomunikací v pozemním digitálním vysílání poté, co přejde na  DVB-T2. Své stanice zde bude vysílat v SD kvalitě, tedy v obrazovém rozlišení 960 x 540 px. Na dotaz MediaGuru.cz to uvedla mluvčí televize Nova Jana Ondrejechová. „Ano, stanice Nova a Nova Cinema budeme v síti Českých Radiokomunikací vysílat v rozlišení 960 x 540 px, což odpovídá dnešní SD kvalitě," sdělila.

Dodala, že pokud nebude pozemní digitální vysílání kódované, programy v HD kvalitě v něm Nova nabízet nebude. „Naše stanice v HD kvalitě mohou sledovat diváci u kabelových nebo satelitních operátorů a na IPTV. V DVB-T2 nabídneme divákům stanice skupiny TV Nova v nižším rozlišení," říká mluvčí TV Nova.

Prima tak bude mít v pozemním vysílání ve standardu DVB-T2 v síti Českých Radiokomunikací své stanice ve vyšším obrazovém rozlišení než její přímá konkurence. Prima nabídne své stanice i v rozlišení 1440 x 1080 px, které je považováno za vyšší rozlišovací kvalitu. Prima ho ale neoznačuje jako HD, nýbrž jako SD+. „Diváci v rámci pozemního vysílání DVB-T2 budou moci sledovat zdarma vysílání kanálů skupiny Prima v kvalitě SD+," uvedla mluvčí Primy Gabriela Semová. Dodala rovněž, že kvalita obrazu různých stanic se může pohybovat od SD do SD+

Placené HD kanály (1920 x 1080 px) má Prima podle svých slov vysílat u satelitních, kabelových a IPTV operátorů. „Nasmlouvané kapacity v DVB-T2 hodlá skupina Prima využít pro spuštění dalších kanálů, jako například CNN Prima News, nebo realizovat spuštění placené televize na této platformě prostřednictvím operátora, který dojedná podmínky napříč trhem a novou placenou televizní službu na trh uvede. Věříme, že placený model může dobře fungovat," přiblížila dále mluvčí.

Vypínání stávajícího DVB-T vysílání začne v případě komerčních stanic na začátku ledna 2020. Dokončeno pak bude v červnu příštího roku. Jako první vypne své DVB-T vysílání Česká televize, a to na konci listopadu 2019. V DVB-T2 nabídne ČT všechny své kanály v rozlišení full HD. Více o zapínání signálu DVB-T2 můžete číst v článku zde.

-mav-