Studie: Nejvíc tweetů pochází od žen a týkají se politiky

pondělí, 29. dubna 2019, 07:50 Internet & Mobil, Výzkum MediaGuru

Kolem 80 % obsahu Twitteru pochází od desetiny jeho uživatelů. Celkově se navíc jejich skladba od běžné populace liší, popsala analýza Pew Research.

Zdroj: Twitter

Zdroj: Twitter

Sociální sítě nelze brát jako reprezentativní průřez populací a veřejným míněním. Aktuálně tezi potvrzuje studie institutu Pew Research Centerkterý zmapoval složení a chování téměř tří tisíc dospělých uživatelů Twitteru ve Spojených státech. Z ní mimo jiné vyplývá, že výrazná většina tweetů od dospělých – kolem 80 procent – pochází jen od desetiny uživatelů v USA. Ti obvykle vytvoří necelých 140 příspěvků za měsíc, sleduje 456 účtů a dalšími 387 je naopak sledována. Dvě třetiny těchto aktivních jedinců tvoří ženy. A námět jejich tweetů? Nejčastěji politika. Tímto způsobem prezentované názory však mají šanci oslovit stále ještě relativně malou část občanů.

Přestože od spuštění Twitteru uplynulo už více než třináct let, většině populace je stále de facto neznámá, respektive ji nepoužívá. Podle analýzy dnes Twitter používá kolem 22 procent dospělých Američanů, což například portál Social Media Today označuje za malý podíl. Uživatelé se navíc svým sociodemografickým profilem od ostatních Američanů odlišují. Mediánový věk respondentů šetření – 40 let – je o sedm roků nižší v porovnání s mediánem americké populace. Naopak lidé, kteří tweetují, vykazují vyšší úroveň příjmů a dokončeného vzdělání. Až 42 procent z nich máalespoň bakalářský titul, čímž o jedenáct procentních bodů převyšují americký průměr. Prakticky totéž lze říci o jejich výdělcích. Přes 40 procent z nich vykazuje, že příjmy jejich domácnosti přesahují 75 tisíc dolarů ročně. To samé si ale může říct jen necelá třetina ze všech obyvatel USA.

Most Twitter users engage modestly; the 10% who tweet most often focus more on politics and are mostly women

Pokud by analýza vyšla zkraje minulého týdne, kdy se šéf Twitteru Jack Dorsey setkal v Bílém domě s prezidentem Donaldem Trumpem, mohla by sloužit jako významný podnět k debatě. Levicovější demokratickou stranu preferuje 36 procent lidí píšících na Twitteru, čímž o deset procentních bodů převyšují celoamerický průměr. Naopak k Trumpově republikánům se kloní 21 procent uživatelů: v případě celostátních údajů převyšuje tento podíl čtvrtinu. Před setkáním s Dorseym si americký prezident opět postěžoval, že technologická firma se chová „velmi diskriminačně“ a údajně se k Trumpovi coby republikánovi nechová dobře. Trump Twitter nařknul i z „hraní politických her“. Setkání s Dorseym ale označil za „skvělé“ s tím, že se těší na další otevřenou diskuzi. Ta úterní se prý týkala nejen Twitteru, ale i fungování sociálních sítí jako takových.

Právě politika ovlivňuje způsob jejich fungování stále výrazněji, respektive tlak na znesnadnění šíření lživých zpráv. V této souvislosti se část demokratů snaží přesvědčit Dorseyho k tomu, aby jeho firma zrušila Trumpovi účet. Twitter však zatím nehodlá politicky nejmocnějšího muže planety v tweetování omezovat. Firma nicméně nyní přišla s jinou taktikou boje proti tzv. fake news.

Před volbami do Evropského parlamentu Twitter rozšiřuje nabídku při nahlašování příspěvku o možnost dát správcům najevo, že dané sdělení zavádějící informace. Není povoleno šířit lži o způsobu hlasování či o registraci k volbám, o požadavcích pro účast ve volbách, stejně jako nepřesná tvrzení o oficiálním termínu voleb. Lze ale očekávat, že zrovna tento krok příliš kontroverzí nevzbudí. Na rozdíl od tweetů Donalda Trumpa, jemuž uživatelská základna sociální sítě nakloněna příliš není, jak ukázala studie.

-riv-