Bezrealitky: 70 procent lidí hledá bydlení přes mobil

neděle, 12. května 2019, 08:25 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Portál Bezrealitky uvádí, že rekordní počet lidí hledá bydlení přes mobil. Zatímco před dvěma lety proběhlo takto asi 35 % transakcí, dnes je to již kolem 70 %.

Zdroj: Bezrealitky

Zdroj: Bezrealitky

Portál Bezrealitky pro prodej a pronájem nemovitostí bez prostředníka uvádí, že od letošního roku u něj více transakcí definitivně proběhne přes mobil než počítač. Důvodem je extrémní převis poptávky nad nabídkou. Stále více lidí totiž využívá k hledání bydlení a následné transakci mobilní telefony.

Zatímco v roce 2017 přes mobilní zařízení proběhlo asi 35 % transakcí, dnes je to již kolem 70 % transakcí od půlmilionu zájemců o bydlení nebo majitelů, kteří zde nabízí svou nemovitost. A podle předpokladů portálu tento počet ještě poroste. Meziročně údajně třikrát stoupl počet lidí, kteří se nespoléhají na služby realitních kanceláří a raději si nemovitost zajistí výhodněji svépomocí.

„Ukazuje se, že se výrazným způsobem změnily návyky při hledání bydlení. A netýká se to pouze rychlé domluvy majitelů se zájemci. Lidé procházejí realitní nabídku po cestě do práce nebo do školy. Když se jim někde líbí, hledají dostupné nemovitosti na základě aktuální GPS lokace. Majitele přes mobilní telefon vkládají a spravují inzeráty a vzájemně se domlouvají na podmínkách," dodává Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.

Za dva roky se počet transakcí přes mobilní telefon zdvojnásobil. Zdroj: Bezrealitky

Za dva roky se počet transakcí přes mobilní telefon zdvojnásobil. Zdroj: Bezrealitky

Komunikace přes chytré telefony se netýká pouze pronájmů, ale také prodejů domů a bytů. Jasně to prý ukazuje doba, po kterou jsou inzeráty v případě takzvaného přímého prodeje (tedy bez realitního zprostředkovatele) v nabídce.

Na domluvu majitele se zájemcem v případě pronájmu stačí průměrně 7 dní, v případě prodeje pak asi 14 dní. A například v Praze se byty k pronájmu udají v průměru za 3 dny, nemovitosti k prodeji pak za 10 dní. Bezrealitky má rovněž vlastní aplikaci, kterou si od jejího uvedení na trh na začátku letošního roku stáhlo dosud přes 30 000 lidí. Firma realizuje na českém realitním trhu asi 20 % všech prodejů nebo pronájmů. Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a každý měsíc se jeho prostřednictvím prodá zhruba 1000 a pronajme kolem 3000 nemovitostí. Firmu vlastní skupina Media Bohemia, menšinové podíly má skupina Rockaway a Genesia Investment.

-zue-