CME nekomentuje plánovanou strategickou revizi

pondělí, 6. května 2019, 07:30 TV MediaGuru

Majitel televize Nova neuvolnil v návaznosti na oznámené hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2019 nové informace o strategické revizi.

Zdroj: CME

Zdroj: CME

Společnost Central European Media Enterprises (CME) neposkytla v konferenčním hovoru s investory nové informace týkající se nedávno oznámené strategické revize společnosti. Konferenční hovor se tradičně uskutečnil po oznámení kvartálních výsledků hospodaření CME.

Jeden z generálních ředitelů CME, Michael Del Nin, v hovoru uvedl, že k průběhu strategické revize se nebude firma blíže vyjadřovat, nepovažuje to vzhledem k probíhajícímu procesu za vhodné. „Představenstvo bude ale rozhodovat podle toho, co každému akcionáři přinese nejvyšší hodnotu," řekl pouze s tím, že firma zvažuje všechny možné scénáře. CME už při oznámení strategické revize uvedla, že zvažuje možnost strategického partnerství, rozdělení společnosti, prodeje části společnosti nebo celé společnosti.

CME oznámila za první čtvrtletí 2019 výsledky, které překonaly očekávání analytiků a firma proto zvýšila odhad růstu hrubého zisku v letošním roce o 10-12 procent.

Konkrétně na českém trhu, kde CME patří televizní skupina Nova, se v prvním čtvrtletí výnosy meziročně zvýšily o šest procent (při aplikaci aktuálního směnného kurzu). Příjmy z televizní reklamy měly na českém trhu dosáhnout v prvním čtvrtletí 43,2 mil. USD (cca 980 mil. Kč), což bylo o necelá čtyři procenta více než v prvním čtvrtletí 2018. Příjmy z přenosových služeb a z předplatného se v případě TV Nova meziročně zvýšily o 19 %. Dlouhodobě rostou rychleji než výnosy z TV reklamy, ale jejich objem je výrazně nižší.

Výnosy CME na českém trhu (mil. USD)

výnosy Q1/2019 (mil. USD) změna (%) vs. Q1/2018 aktuální kurz) změna (%) vs. Q1/2018 (současný kurz aplikovaný na loňské období)
výnosy z TV reklamy 43,2 -4,9 3,6
přenosové poplatky a předplatné 4,3 8,9 18,6
ostatní výnosy 2,9 29,9 41,7

Zdroj: CME

Generální ředitel TV Nova Christoph Mainusch v konferenčním hovoru poukázal na to, že TV Nova měla za první čtyři měsíce velmi dobrý začátek nového roku. Přestože dubnové výsledky nebyly součástí kvartálních výsledků, management CME zveřejnil, že v dubnu se výnosy z TV reklamy meziročně zvýšily na českém trhu až o 20 % (vliv měl mít pozdější termín Velikonoc oproti loňsku) a že za celé období leden až duben 2019 je reálný růst na televizním trhu s reklamou osmiprocentní. 

-mav-