Google zvyšuje váhu mobilních verzí webů

pátek, 31. května 2019, 07:30 Internet & Mobil MediaGuru

Nové webové stránky již brzy začne nejznámější vyhledávač řadit primárně podle podoby jejich mobilní verze.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prohlížení internetu se nezadržitelně přesouvá z obrazovek stolních počítačů či laptopů na mobilní telefony. Dokládá to mimo jiné i aktuální oznámení Googlu. Firma uvedla, že od prvního července letošního roku začnou její roboti mapující jednotlivé stránky vycházet v případě nových domén z jejich mobilní verze. Stránky tak budou indexovány podle toho, jakým způsobem se zobrazují právě na mobilních zařízeních. Bez toho, aniž by weby fungovaly v takzvaném responzivním režimu schopném přizpůsobit se obrazovkám chytrých telefonů či tabletů, mohou jejich provozovatelé na solidní umístění ve výsledcích vyhledávaní víceméně zapomenout. Podle serveru TechCrunch algoritmy Googlu nepřesvědčí ani servírování samostatných odkazů, které vedou na separátní verze stránek určené mobilům. V tomto kontextu je ale třeba říct, že firma daným způsobem hodnotí více než polovinu stránek již dnes. „Rádi vidíme, jak se web proměnil. Už není tolik zaměřený na desktopy a stal se vstřícným k mobilním zařízením,“ uvádí provozovatel Googlu. Sám nicméně k této změně významně přispívá.

Červencová úprava algoritmů nepředstavuje jedinou novinku, která vývojářům či SEO odborníkům připomíná význam displejů přenosných zařízení v současném digitálním světě. Dominantní vyhledávač začíná mimo brát v potaz i takové zdánlivé detaily prohlížení internetu na smartphonu, jako je například podoba ikonky té které stránky zobrazované v prohlížeči. Pokud se mění příliš často nebo odporuje pravidlům Googlu, znamená to cenné body dolů. Nepřijatelní jsou mimo jiné pornografické nebo nacistické symboly.

Přizpůsobení se mobilním zařízením je v nejlepším zájmu webmasterů již několik let. Už v roce 2015 Google oznámil, že na nich začíná svá vyhledávání většina uživatelů. V prosinci 2017 pak firma začala kategorizovat podle „mobilních kritérií“ první hrstku stránek. Loni začal Google brát v potaz také rychlost načítání. Pokud by měli uživatelé na zobrazení na přenosném zařízení čekat příliš dlouho, Google takové stránky umístí ve výsledcích vyhledávání na nevýhodnější pozice.

Krátký chronologický přehled dokládá, že vydavatelé a tvůrci obsahu měli relativně dost času se trendu přizpůsobit. Specifickou otázkou zůstává, jaké další změny v konzumaci internetového obsahu vlivem technologického pokroku nastanou. Nahlédnout do možné budoucnosti dává sám Google. V těchto dnech totiž ve svém vyhledávači spustil podporu 3D objektů a rozšířené reality. U některých obrázků nabízí možnost jejich zobrazení ve třech rozměrech a současně „promítnutí“ těchto objektů do bezprostředního vizuálního okolí jednotlivce. Názornou ukázku představuje přiložený tweet.

Vzhledem k tomu, že technologii rozšířené reality stále intenzivněji podporují další digitální platformy typu Facebooku, Instagramu či Snapchatu, je krok Googlu pochopitelný. Zkušenost se zvyšováním váhy mobilních webů nicméně v případě Googlu ukazuje, že firma na technologické inovace reaguje postupně. Na spekulace o tom, co přijde po „mobilním webu“, tak budou mít tvůrci a vydavatelé zřejmě dost času.

-riv-