IAB: Investice do video reklamy se letos zvýší o 25 procent

úterý, 28. května 2019, 07:40 Internet & Mobil MediaGuru

Trend růstu investic do digitální video reklamy má pokračovat i v letošním roce, zvýšení má být na úrovni 25 procent.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Reklamní investice do digitálního video obsahu mají i v letošním roce pokračovat v růstu, vyplývá ze studie mezinárodní organizace IAB Europe. Ta vychází z dotazníkového šetření, které se uskutečnilo na vzorku 350 marketérů nebo osob s rozhodovacími pravomocemi v letošním prvním čtvrtletí (konkrétně od 18. února až 1. března 2019).

Výzkum mimo jiné ukázal, že marketéři odhadují růst investic do online videa o 25 % ve srovnání s loňským rokem. Růst se přitom týká všech hlavních produktových segmentů, nejvýrazněji potom segmentů médií a zábavy (+75 %) a módy a oblečení (+45 %).

Pokud jde o rozložení video investic podle platforem, desktop a mobil dosahují vyrovnaného zastoupení. Do online videa (mobilního i desktopového) přitom míří dvě třetiny veškerých digitálních investic.

Růst programatického videa je pak pro letošní rok odhadován na úrovni čtyř procent s celkovým podílem 53 % veškerých digitálních video investic.

Marketéři také do průzkumu uvedli, že 60 % z nich navýší své investice do tzv. pokročilé televize (ATV – advanced TV), protože považují rozšířené možnosti televizního vysílání za vhodné pro dosažení obtížněji oslovitelného publika. Polovina z nich plánuje navýšit investice také do tzv. OTT (over the top – interaktivní služby internetové televize).

Sociální média mají výrazný vliv na to, jak inzerenti rozdělují rozpočty: 7 z 10 inzerentů v současné době využívá k ovlivňování své reklamy v oblasti digitálního videa influencery; dalších devět procent je plánuje využít v příštím roce. Do video reklamy na sociálních médií míří více než pětina z celkového objemu investic pro online video.

Celou studii můžete číst zde.

-mav-