Důvěru v ČT a ČRo potvrzuje další výzkum, o vlastnících se nepřemýšlí

pátek, 14. června 2019, 07:55 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Podle průzkumu AMI Digital Index Češi nejvíce věří rádiu a nejméně sociálním sítím. Celkově vedou v důvěře ČT a ČRo.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Také další výzkum vedle Reuters Institute potvrzuje z jednotlivých médií důvěru české veřejnosti v Českou televizi a Český rozhlas. Celkově pak podle aktuálního průzkumu AMI Digital Index Češi nejvíce věří rádiu a nejméně sociálním sítím. Meziroční srovnání ukazuje pokles důvěry, jak v sociální sítě, tak weby. Jednotlivá média ovšem takový propad neměla. 

Televize je stále v důvěryhodnosti poměrně vysoko, 66 % respondentů jí věří. Důvodem je České televize, která táhne celý segment, protože lidé věří tomuto mediatypu právě díky ČT.

Lidé věří nejvíce rádiím. Zdroj: Ami Digital Index

Lidé věří nejvíce rádiím. Zdroj: Ami Digital Index

Mezi rádii má nejvyšší důvěru Český rozhlas. I tisk zaznamenal nárůst důvěry. Nejvyšší důvěru mají MF Dnes a Hospodářské noviny.

Pro většinu populace (52 %) není otázka vlastníka médií příliš důležitá. Za důležitou ji považuje necelá třetina (9 % ji označuje jako velmi důležitou, 21 % jako spíše důležitou). Větší povědomí o vlastníkovi panuje v případě MF Dnes a iDnes, těmto médiím lidé podle výzkumu věří. 

I tisku lidé věří, bez ohledu na to, kdo ho vlastní. U Blesku očekávají zábavu, nikoli důvěryhodné zpravodajství. Zdroj: Ami Digital Index

I tisku lidé věří, bez ohledu na to, kdo ho vlastní. U Blesku očekávají zábavu, nikoli důvěryhodné zpravodajství. Zdroj: Ami Digital Index

K poklesu důvěry došlo u webů, ovšem v rámci celého segmentu. Jednotlivé weby už mají mírnější hodnocení. Nejvyšší důvěru má podle výzkumu Seznam.cz před iDnes.cz. „Pokud se weby budou snažit a přinášet kvalitní obsah, tato doba je pro ně příležitostí upevnit si značku a získat čtenáře na svou stranu,“ říká Jan Kučmáš, Partner AMI Communications. Domnívá se, že celková nedůvěra k segmentu pramení z afér kolem „fake news”.

Co se týče celkové důvěry, tak nejlépe je na tom Česká televize, následována Českým rozhlasem a iDnes. Veřejnoprávní média táhnou u českých respondentů důvěru v média, tento fenomén je údajně jinde v bývalých komunistických zemích neznámý.

Podrobnější výsledky si můžete prohlédnout v dokumentu níže.

AMI Digital Index

Kvantitativní výzkum vypracovaný společností AMI Digital ve spolupráci s agenturou Stem/Mark zkoumá od roku 2016 vývoj a trendy v oblasti sociálních sítí a důvěru médiím v ČR. Sběr dat byl realizován formou online dotazníku na reprezentativním vzorku 509 osob ve věku 15-59 let s rovnoměrným zastoupením věkových skupin, regionu a pohlaví.

 

-zue-