Korejská auta SsangYong si v ČR budují povědomí

pondělí, 10. června 2019, 11:50 Marketing MediaGuru

Nejstarší jihokorejská automobilová značka SsangYong na českém trhu investuje do budování povědomí i sítě dealerství.

Zdroj: SsangYong

Zdroj: SsangYong

Automobilová značka SsangYong je na svém mateřském jihokorejském trhu tou nejstarší. Do Česka se snažila proniknout již třikrát, v 90. letech, v roce 2004 a poté v roce 2011. Letos zkouší své štěstí počtvrté. V lednu letošního roku u nás otevřela své první dealerství. Nyní má čtyři a do konce roku by jich chtěla otevřít deset. Kromě rozšiřování prodejní sítě se soustředí i na budování svého povědomí.

SsangYong se ve své výrobě specializuje na modely SUV s pohonem 4x4, které do tuzemska importuje firma Wallis Automotive Europe. Podle Petra Škutiny z vedení importéra pro Českou republiku a Slovensko se značka zaměřuje především na „kvalitu, robustnost, vysokou užitnou hodnotu a poctivé zpracování vozů“.

„SsangYong nabízí mimořádný poměr cena/hodnota, kterou náš zákazník za své peníze dostává. Je třeba ale zdůraznit, že SsangYong nevyrábí levné vozy ve smyslu levného zpracování, naopak, nové modely této značky vzbuzují pozitivní překvapení, ať už se jedná o design, kvalitu, či jízdní vlastnosti,“ říká Škutina.

Pro budování povědomí volí SsangYong kampaň na internetu, v tisku a televizi. Na sociálních sítích komunikuje prostřednictvím videoreklamy. Aktivní je i na poli PR, kde půjčuje automobilovým novinářům své modely k testování. Na konci prázdnin se chystá na akci Auta na náplavce v Praze a veletrh v Nitře. A marketingově podporuje také své čtyři dealery formou lokální venkovní či tiskové reklamy. Mediálně značku na českém i slovenském trhu zastupuje agentura Vondrák&Heisig.

Se svými produkty i marketingovými aktivitami cílí na aktivní lidi ze střední či vyšší příjmové skupiny, z měst, venkova i pohraničních oblastí, ve věku od 30 do 60 let. Jejich společnou charakteristikou je, že se potřebují spolehnout na svůj vůz. „Rovněž se chystáme speciálně oslovit vybrané zájmové skupiny, například rybáře, myslivce, lesníky, záchranáře, majitelé koní...,“ přibližuje Petr Škutina.

Kromě retailových zákazníků počítá SsangYong i s fleetovým trhem. „Primárně se budeme zaměřovat na malé a střední podniky. S ohledem na naše modelové portfolio věřím, že dokážeme oslovit jak zákazníky hledající SUV vozy na silnici a do města (Tivoli, Korando), tak i ty, kteří potřebují od vozu vykonávat těžkou práci ať už v terénu, či při tažení těžkých přívěsů (Rexton, Musso Grand),“ dodává Škutina.

Dealerství SsangYong Mach Motors v Českých Budějovicích, zdroj: SsangYong

Dealerství SsangYong Mach Motors v Českých Budějovicích, zdroj: SsangYong

Po čtyřech dealerstvích má SsangYong na českém i slovenském trhu. V Česku se nacházejí v Českých Budějovicích, Rokycanech, Ústí nad Orlicí a Ústí nad Labem. Na Slovensku jsou v Bratislavě, Prešově, Zlatých Moravcích a Žilině.

Společnost SsangYong Motor Company vznikla v roce 1954 a zpočátku se specializovala na výrobu autobusů a nákladních automobilů. Později se zaměřila na SUV. Svůj nynější název, který v češtině znamená „dva draci“ získala až mnohem později – v roce 1988. V 90. letech ji ovládlo Daewoo, poté čínská automobilka SAIC a v roce 2011 přešla pod indickou skupinu Mahindra & Mahindra, která s ní chce „dobít rozvinutý automobilový trh, jak v Evropě, tak v zámoří“.

-stk-