Značkové oblečení preferuje jen třetina Čechů

pátek, 7. června 2019, 15:00 Marketing, Výzkum MediaGuru

Na značkové oblečení si potrpí více muži. Pro 45 % Čechů není značka v módě důležitá. Ukazuje studie GfK.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Jen 32 % Čechů preferuje značkové oblečení, častěji to jsou muži. Naopak 45 % tvrdí, že značka pro ně není příliš důležitá. A až 40 % lidí se nemůže dovolit kupovat oblečení, jaké by si přáli. Vyplývá to ze studie GfK Fashion, jež proběhla na vzorku 1 250 respondentů.  

„Jen asi třetina dotázaných preferuje značkové oblečení. Potvrzuje se časté tvrzení, že Češi značky zas tak moc neprožívají – 45 procent dotázaných totiž tvrdí, že značka oblečení není příliš nebo vůbec důležitá,“ říká Martina Drtinová, vedoucí projektu v GfK. 

Podle studie se však tento postoj do budoucna změní. Podíl „odmítačů značek“ je totiž nejnižší v mladších věkových skupinách, a značkovému oblečení tedy postupně dorůstají zákazníci. „Zájem o značkové oblečení klesá s věkem a naopak stoupá s rostoucím příjmem nakupujících, u mužů je vyšší než u žen,“ dodává Drtinová.

Dvě třetiny těch, kteří značkové oblečení a obutí preferují, tvrdí, že značka je pro ně zárukou kvality výrobku. Především image a životní styl značka oblečení reprezentuje pro 12 % nakupujících, které tvoří zejména skupina bezdětných, s vyššími příjmy.

Zhruba 40 % dotázaných uvádí, že si zcela či částečně nemůže dovolit kupovat oblečení, jaké by si přáli. Jsou to zejména mladí lidé, kteří mají na oblékání vyšší nároky, a nejnižší příjmové skupiny. Důvodem k nenakupování podle představ jsou totiž v drtivé převaze případů nedostatečné finance spolu s vysokými cenami vysněného oblečení.

V nákupech oblečení a obuvi existují také výrazné rozdíly mezi ženami a muži. Šatník žen je podle očekávání mnohem bohatší, zatímco muži se v průměru spokojí s menším počtem kusů. To je zcela v souladu s tím, že pro ženy, a zejména těch do 25 let, je nákup módy často zábavou, průměrný muž nakupuje spíše z nutnosti. 

Ženy a mladší lidé také více nakupují dle trendů a vzhled oděvů je pro ně často důležitější než funkčnost a pohodlí. To je i postoj typický zejména pro větší města – lidé v menších sídlech oděvy častěji vybírají dle jejich funkčnosti a pohodlnosti; podobné preference mají také rodiče s dětmi a starší lidé.

Zdroj: GfK

Zdroj: GfK

-stk-