Evropská komise schválila prodej UPC ČR firmě Vodafone

čtvrtek, 18. července 2019, 11:45 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Evropská komise souhlasí s tím, aby společnost Vodafone koupila společnost UPC Česká republika.

Zdroj: Vodafone

Zdroj: Vodafone

Evropská komise schválila akvizici aktivit společnosti Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku v celkové hodnotě 18,4 miliardy eur. Kupujícím je firma Vodafone.

Vodafone očekává, že transakce schválená Evropskou komisí bude dokončena 31. července. Pro český trh to znamená, že Vodafone se spojením s UPC Česká republika rozroste o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace, která poskytuje více než 0,5 mil. zákazníků služby vysokorychlostního pevného internetu, 539 tisícům zákazníků kabelovou televizi a 200 tisícům uživatelů pevné telefonní linky. Počet zákazníků Vodafone ČR představuje 3,9 milionu.

Vodafone v oznámení uvedl, že po sloučení bude pokračovat v České republice v investicích do mobilní a vysokorychlostní optické infrastruktury, stejně jako v rozvoji nabídky pevných, mobilních a konvergovaných služeb.

„Česká republika má velmi konkurenceschopnou průmyslovou základnu a je na špičce řady odvětví. Toto vedoucí postavení si však dokáže udržet jen v případě, pokud nejen svůj průmysl, ale i společnost, vzdělávání nebo služby úspěšně a rychle digitalizuje,” říká Petr Dvořák, generální ředitel Vodafone Czech Republic. „Podmínkou pro udržení tohoto vedoucího postavení České republiky je i silná technologická platforma umožňující rychlou a úspěšnou digitalizaci, kterou budeme moci tímto spojením nabídnout,” dodává.

Vodafone Group konkrétně odkupuje Unitymedia GmbH v Německu a přebírá aktivity skupiny Liberty Global (vyjma obchodních aktivit Direct Home) v České republice (UPC Česká republika), Maďarsku (UPC Magyarország) a Rumunsku (UPC Romania). Vodafone po akvizici Liberty Global v uvedených zemích dosáhne na 116 mil. zákazníků mobilních služeb, 22 mil. zákazníků kabelové televize a vysokorychlostních sítí nové generace, která pokrývá na 122 milionů domácností a firem. Více než polovina příjmů Vodafone Group tak bude přicházet z pevných a konvergovaných služeb. 

-mav-