Novou minisérii o Marii Terezii ČT představí po Novém roce

pondělí, 1. července 2019, 10:30 Aktuality, TV MediaGuru

Česká televize připravuje v koprodukci novou minisérii o Marii Terezii. Již teď jedná o dalším pokračování.

Natáčí se nová minisérie Marie Terezie, zdroj: ČT.

Natáčí se nová minisérie Marie Terezie, zdroj: ČT.

Česká televize natáčí v rakouské koprodukci dva nové díly Marie Terezie. Do vysílání by měly jít hned po Novém roce, na besedě v Domě České televize v Karlových Varech to uvedl kreativní producent Jan Maxa. Už nyní se také jedná s rakouskými kolegy o dalším pokračování. 

Děj nové minisérie začíná téměř tam, kde skočil v té předchozí – tedy po korunovaci Marie Terezie uherskou královnou –, a končí její korunovací královnou českou. Pokrývá tedy období od roku 1741 do 1743, kdy probíhaly války o habsburské dědictví. „Nejde přímo o pokračování, ale o začátek nové cesty,“ vysvětlil režisér Robert Dornhelm s tím, že nové díly se více zaměřují na politický kontext, i tak si ale zachovávají humor. 

Mezi herci se opět objeví Vojtěch Kotek jako František Štěpán, Marii Terezii ztvární tentokrát Stefanie Reinsperger. Dále v minisérii hrají Zuzana Stivínová, David Švehlík, Táňa Pauhofová či nově i Lenka Vlasáková. Scénáristicky je pod ní podepsána Mirka Zlatníková a Lucie Kopecká. Za kamerou stál Tomáš Juríček. Hudbu složil Roman Kariolu. Natáčení probíhalo na zámcích v Kroměříži, Valticích, Jaroslavicích, Českém Krumlově, Trojském zámku či Mahenově divadle v Brně. 

První minisérie měla premiéru hned ve čtyřech zemích, kromě České republiky a Rakouska také na Slovensku a v Maďarsku. Vysílána byla také ve skandinávských zemích, ve Francii, Německu či Itálii. Oba díly první řady Marie Terezie překonaly na obrazovce ČT hranici dvou milionů diváků (15+).

-stk-