Mafra drží před CNC vedení mezi čtenáři

středa, 14. srpna 2019, 11:15 Tisk MediaGuru

Souhrnný podíl tří nejsilnějších vydavatelství na čtenářském trhu dosáhl v prvním pololetí 2019 celkem 67 procent.

Magazínové tituly skupiny Mafra, foto: MediaGuru.cz

Magazínové tituly skupiny Mafra, foto: MediaGuru.cz

Mediální skupina Mafra zůstává nejsilnějším vydavatelským subjektem z pohledu počtu čtenářů, které oslovuje svými tituly. Podle aktuálních výsledků výzkumu čtenosti Media projektu za první letošní pololetí souhrnně osloví 3,50 mil. čtenářů na vydání (podíl na trhu 25 %). Druhým nejsilnějším měřeno počtem čtenářů je Czech News Center. Souhrnná čtenost jeho titulů představuje 3,36 mil. čtenářů (podíl 24 %). Třetím nejsilnějším je Vltava Labe Media se souhrnnou čteností 2,58 mil. čtenářů (podíl na trhu 18 %).

Mafra tak drží vedení na čtenářském trhu, ke kterému ji pomohla akvizice magazínových titulů Bauer Media (Rytmus života, Pestrý svět, Tina, Chvilka pro tebe, Žena a život, Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Esquire, Týdeník Televize, TV max a řada dalších). A to i přesto, že ve srovnání s výsledky za poslední čtvrtletí 2018 a první čtvrtletí 2019 se čtenost všech jejích titulů snížila o 94 tisíc čtenářů (-2,6 %). 

Czech News Center, pod který patří například tituly Blesk, Aha!, Sport, E15, Reflex, ABC, Svět motorů, Svět ženy, Moje psychologie aj. v prvním letošním pololetí své výsledky z předchozího měření v zásadě potvrdila (-11 tisíc, tj. -0,3 %).  Dosah Vltava Labe Media se od posledního měření snížil v prvním pololetí o 50 tisíc čtenářů.

K hranici milion čtenářů má z ostatních vydavatelů nejblíže Burda International CZ s šestiprocentním podílem na trhu. 

Zdroj: Media projekt, 1+2Q/2019, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Zdroj: Media projekt, 1+2Q/2019, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Data vycházejí z průzkumu čtenosti Media projekt, proto jsou ve výsledcích zahrnuti jen ti vydavatelé, kteří měří čtenost svých titulů v tomto výzkumu. Tituly a vydavatelé, kteří se Media projektu neúčastní, nejsou součástí prezentovaných výsledků.

-mav-