Forbes integroval redakční tým, chce nové lidi

středa, 11. září 2019, 11:00 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Až o pět nových lidí se chce rozšířit redakce byznysového měsíčníku Forbes.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Byznysový měsíčník Forbes změnil vnitřní redakční uspořádání a dříve oddělené redakce pro tištěnou verzi a web spojil do jedné. V důsledku těchto změn odešli někteří lidé z internetové redakce a redaktoři píšící pro tištěné vydání začali dodávat texty i na internet. Spolumajitel vydavatelské společnosti Media Rey SE a šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek vysvětlil změnu nutností zvýšit ekonomický výkon webu.

„Nejsme zcela spokojeni s ekonomickou výnosností webu, proto jsme se rozhodli integrovat dva redakční týmy do jednoho,“ popsal Šimůnek. Podle jeho slov se tento krok ukázal jako správný, počet článků na webu a jejich kvalita stoupla, což se odrazilo i na citelném navýšení návštěvnosti webu Forbes.cz. Podle dat Similarweb.com je vidět, že v červenci se návštěvnost Forbes.cz oproti červnu zdvojnásobila.

Protože ale nová situace klade značné nároky na kapacitu stávající redakce Forbesu, je nutné redakční tým doplnit. „Hledáme čtyři až pět nových lidí, kteří by psali pro Forbes na web i do tištěného vydání. Chceme zkušené, a hlavně nadšené lidi, kteří se chtějí učit,“ uvedl Šimůnek. Pro Forbes jsou zásadní byznysová témata, redaktoři se většinou nespecializují na jedno konkrétní byznysové téma, ale zpracovávají témata z různých byznysových odvětví.

Od rozšíření redakčního týmu, ke kterému by mělo dojít ideálně co nejdříve, si Forbes slibuje vyšší návštěvnost webu, a tím vyšší příjmy z prodeje online inzerce. Ty zatím stagnují. V této souvislosti proto v průběhu podzimu vstoupí Forbes.cz do jednotného měření návštěvnosti českého internetu NetMonitoru. „Naše ambice se nemění. Chceme být byznysovým webem číslo jedna,“ přiblížil Šimůnek. Dále přitom pokračují digitální projekty jako zpravodaj Forbes Espresso, který má 45 tisíc odběratelů, nebo podcasty.

Obrat Forbesu se podle dřívějšího vyjádření Petra Šimůnka pohybuje na úrovni 100 mil. Kč, většina výnosů je spojena s tištěnou verzí. Nejde přitom jen o měsíčník Forbes, ale i o přidružená vydání Forbes Next, Forbes Woman neb Forbes Life. Vydavatelství se výnosově osvědčují také konference.

-mav-