Alza navýší do Vánoc počet AlzaBoxů o polovinu na 200

pátek, 25. října 2019, 11:30 Aktuality, Retail MediaGuru

Alza.cz se připravuje na předvánoční období a plánuje rozšířit svou síť výdejních boxů o polovinu na 200.

Největší AlzaBox v Horních Počernicích umožňí výdej už do hodiny od objednání, zdroj: Alza.cz.

Největší AlzaBox v Horních Počernicích umožňí výdej už do hodiny od objednání, zdroj: Alza.cz.

E-shop Alza.cz se připravuje na hlavní sezónu před Vánoci, kdy až 75 % jejích zákazníků volí pro vyzvednutí zboží osobní odběr. Do prosince proto rozšíří síť svých výdejních míst o 100 nových AlzaBoxů, dohromady jich bude v provozu do Vánoc celých 200.

„S blížícími se Vánocemi podíl osobního odběru na Alze stoupá. Těsně před Štědrým dnem už si pro své zboží přijde skoro dvě třetiny všech zákazníků. AlzaBoxy přitom patří vedle kamenných poboček k nejoblíbenějším způsobům vyzvednutí. Proto jich chceme během podzimu otevřít další stovku, abychom byli lidem ještě blíže, zejména v menších městech,“ upřesňuje Jan Moudřík, ředitel expanze a facility Alza.cz s tím, že konkrétní místa vybírali na základě podnětů zákazníků.

S vlastními úložnými non-stop schránkami nyní prodejce míří i do menších měst po celém Česku, Slovensku i Maďarsku. Klatovy, Otrokovice, Pelhřimov, Kroměříž, Jičín, Roztoky, Praha-Hloubětín či Libuš, ale i Bratislava nebo Budapešť. Jejich počet oproti loňsku zdvojnásobí a celkem bude do prosince k dispozici 125 boxů napříč celou ČR (na začátku roku to bylo jen 73), 50 na Slovensku a 25 v Maďarsku. Jen v roce 2018 si do těchto schránek nechali lidé doručit zboží za téměř 600 milionů korun.

Součástí nynější expanze je i zřízení dosud největšího AlzaBoxu s kapacitou téměř 300 slotů a délkou přes 11 metrů, který firma instalovala u logistického centra v Horních Počernicích. „Velikost tohoto ,megaboxu´ a jeho strategické umístění u našeho nejdůležitějšího skladu umožňuje absolutně bezkonkurenční rychlost vyzvednutí už do hodiny od objednávky, vybírat lze v tomto případě z téměř 60 tisíc produktů skladem,“ dodává Moudřík.

Na rozvoj sítě AlzaBoxů chce e-shop navázat i v příštím roce, kdy plánuje expanzi minimálně v řádech dalších stovek kusů. Pro tyto účely byl na webu spuštěn i speciální formulář, kde mohou zájemci sami navrhovat umístění pro nové schránky. 

Kromě vlastních schránek a kamenných prodejen nabízí Alza pro osobní odběr zboží také výdejní místa externích partnerů Zásilkovny, České Pošty (doručení na Poštu nebo do Balíkovny) či Geis Pointy. Před sezónou navíc e-shop navýšil i skladovou zásobu přímo na pobočkách a až 54 % všech objednávek z ČR s vyzvednutím na prodejně je tak nyní okamžitě k odběru.

-zue-