Alza.cz loni zvýšila obrat, plánuje vstup do Německa a Rakouska

středa, 30. ledna 2019, 16:25 Aktuality, Retail, Internet & Mobil MediaGuru

E-shop Alza.cz dosáhl podle předběžných výsledků v roce 2018 obratu ve výši 25 miliard korun. Plánuje expanzi do Německa a Rakouska.

Zdroj: Alza.cz

Zdroj: Alza.cz

Největší český e-shop Alza.cz dosáhl podle svých předběžných výsledků v roce 2018 obratu 25 miliard korun (v roce 2017 to bylo 21 miliard). Meziroční nárůst je více než 19 %. Více než polovinu obratu pak tvoří prodeje v ČR. Celkově firma vidí loňský rok jako rekordní i v počtu objednávek, kterých bylo přes 10 milionů, denně pak 31 tisíc (meziroční nárůst 30 %).

Česko rostlo o 21 %, firma zde provozuje 38 kamenných poboček, k tomu tři prodejny budoucnosti a 73 Alzaboxů. Na Slovensku byl růst 15 % a zde má firma 13 kamenných poboček a 15 Alzaboxů. V Maďarsku, kam firma vstoupila v roce 2016, dosáhl obrat téměř 1 miliardy korun, meziroční nárůst činil 129 %. Zde se nejvíce prodávají kávovary a herní konzole, nikoli mobilní telefony a IT zařízení, jak je u Alzy obvyklé.

Firma letos plánuje vstoupit do segmentu Petcare a chystá masivní rozšíření segmentu Sport. „Budeme otevírat další pobočky a plánujeme cca 100 nových Alza boxů,“ doplnil k plánům Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva firmy. Alza by letos ráda expandovala do Rakouska a Německa.

Zdroj: Alza, Jiří Ponrt, finanční ředitel Alza.cz

Zdroj: Alza, Jiří Ponrt, finanční ředitel Alza.cz

Přes 51 % plateb bylo loni uskutečněno kartou (terminál i on-line), více než 50 % objednávek pak šlo z mobilních zařízení. „Karta online bude nejpoužívanější platební metodou v ČR, minimálně v Alze,“ řekl k výhledu na tento rok Jiří Ponrt, finanční ředitel firmy. Nejvíce se prodávaly tradičně notebooky, mobilní telefony, počítačové komponenty, příslušenství, televize, bílé elektro (např. pračky, sušičky) a malé domácí elektro (např. kávovary).

V showroomu v Praze Holešovicích přijali půl milionu zákazníků. Jako zajímavost firma uvedla, že v rámci nejsilnějšího dne (17. 12. 2018) dosáhla obratu 240 milionů korun a vyřídila přes 108 tisíc objednávek. Za minutu zpracovali v tento rekordní den zaměstnanci 388 objednávek, tedy 6,5 za vteřinu. Alza má celkově zalistovaných 200 tisíc položek.

Loni pak firma otevřela tři samoobslužné Prodejny budoucnosti, zavedlo se doručování do tzv. Alza HomeBoxu a distribuční síť se dále rozšířila o 1800 nových odběrných míst. Velkou budoucnost firma vidí v prodeji vlastní značky AlzaPower, kterou začala nabízet od loňského listopadu, nyní má v nabídce 49 položek (nabíječky, kabely, baterie, powerbanky, reproduktory...). Výrobků v ekologickém a plně recyklovatelném balení s potiskem na bázi sójových bobů se prodaly desetitisíce kusů.

Firma rovněž zaznamenala značný zájem o finanční služby, např. Třetinku (nákup za třetinu ceny s doplatkem do 3 měsíců bez navýšení) využilo již 11 tisíc zákazníků. Průměrná cena zakoupeného zboží přitom činí 11 tisíc Kč. Největší zájem je o mobilní telefony, tvoří 26 %. Velmi oblíbená je také tzv. Prodloužená záruka, kdy díky ohlasu je služba aktuálně nastavena u 60 % produktů nad 1000 Kč. Služba Alza NEO (pronájem přístrojů), původně zaměřená na koncového zákazníka se ukázala jako zajímavá pro firmy, proto se letos Alza zaměří na její testování právě u firemních zákazníků. 

-zue-