Zapínání DVB-T2 začne za měsíc v Praze a středních Čechách

úterý, 29. října 2019, 15:15 TV MediaGuru

Televizní diváci v Praze a ve středních Čechách budou mít za necelý měsíc k dispozici v terestrickém vysílání stanic ČT pouze standard DVB-T2.

První oblastí ČR, kde dojde k zapnutí finální sítě DVB-T2, je oblast Prahy a středních Čech, zdroj: ČT

První oblastí ČR, kde dojde k zapnutí finální sítě DVB-T2, je oblast Prahy a středních Čech, zdroj: ČT

Oblast Prahy a středních Čech se stane první, ve které dojde k vypnutí stávajícího terestrického vysílání DVB-T a zapnutí finální sítě pro vyšší standard DVB-T2. Od čtvrtka 28. listopadu zapne Česká televize v uvedené lokalitě nový vysílací standard. Detailům k přechodu na nové televizní vysílání se věnoval seminář, který se v minulém týdnu uskutečnil na půdě Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Podle ředitele techniky České televize Michala Kratochvíla je určitou výhodou to, že finální síť DVB-T2 bude v Praze a ve středních Čechách umístěna na stávajícím 26. kanále. Diváci, kteří jsou vybaveni pro příjem DVB-T2 vysílání, by tak neměli mít potíže s přelaďováním. V dalších oblastech České republiky se změna vysílání stanic ČT odehraje v novém roce 2020. Na začátku ledna má být zapnuto DVB-T2 vysílání pro východní Čechy a Votici, na konci ledna 2020 potom Ústecko a do konce května 2020 budou následovat další oblasti. Rychlý přehled přechodu stanic ČT na vysílací standard DVB-T2 je zpracován zde.

Česká televize bude diváky na změnu vysílacího standardu upozorňovat speciálním piktogramem v horním rohu obrazovky. Objeví se na těch televizních přijímačích, kde dojde k vypnutí DVB-T. Diváky má symbol vykřičníku upozornit, že vysílání DVB-T v jejich lokalitě se blíží ke konci.

Také celoplošná síť 24, jejíž základ vytvoří stávající mulitplex 4 Radima Pařízka, začne s finálním zapínáním sítě pro DVB-T2 v Praze a ve středních Čechách. Stane se tak na začátku ledna. 8. ledna 2020 bude v rámci této sítě zahájeno DVB-T2 vysílání v Praze a o den později ve středních Čechách. Také v těchto případech mají být finální sítě umístěny na stejných kanálech, na jakých je v současnosti dostupný multiplex 4. Poté budou následovat další kraje České republiky. 

Vypínání DVB-T vysílání komerčních televizí se pak odehraje v lednu 2020, konkrétně 8. ledna 2020 minutu před půlnocí. DVB-T v Česku definitivně skončí k 29. červnu a od 1. července 2020 už bude terestrické vysílání dostupné pouze v DVB-T2. Kompletní harmonogram je k dispozici zde. 

Česká televize nabídne všechny své programy v DVB-T2 v kvalitě full HDNova už dříve uvedla, že v DVB-T2 bude zdarma nabízet své programy v SD kvalitě. Prima mluví o kvalitě SD+.

Přesný rozpis přechodu na DVB-T2 v Praze a ve Středočeském kraji najdete v materiálech níže.

-mav-