DVB-T2: Finální zapínání nastane už tento týden

pondělí, 25. listopadu 2019, 09:30 Aktuality, TV MediaGuru

V noci ze středy na čtvrtek dojde v Praze a ve středních Čechách k vypnutí signálu DVB-T a k zapnutí DVB-T2. Změna se zatím týká jen stanic České televize.

Vít Vážan, Karel Havlíček a Petr Dvořák na tiskové konferenci, foto: MediaGuru.cz

Vít Vážan, Karel Havlíček a Petr Dvořák na tiskové konferenci, foto: MediaGuru.cz

Finální zapínání standardu DVB-T2 začíná už tento týden, uskuteční se v Praze a ve středních Čechách v noci z 27. na 28. listopadu a bude se týkat stanic České televize. Po novém roce začnou do nového standardu přecházet i komerční televize.

O závěrečných detailech finálního přechodu na DVB-T2  informoval na pondělní tiskové konferenci ministr Karel Havlíček, generální ředitel České televize Petr Dvořák a generální ředitel Českých Radiokomunikací (ČRA) Vít Vážan.

Česká televize zahájila vysílání v přechodové síti DVB-T2 už v roce 2018. Všechny stanice ČT jsou vysílány v kvalitě full HD. Celkové náklady na přechod na nový vysílací standard ji vyjdou na 1,3 mld. Kč. Jen pro příští rok počítá s náklady 460 mil. Kč a v letošním roce s náklady 366 mil. Kč. Kampaň, která diváky upozorňuje na televizní změnu, neběží jen přes TV obrazovku, ale i ve spolupráci s obcemi, kterých se vypínání signálu DVB-T týká. Vedle obecné kampaně rozběhla ČT ještě kampaň s upozorněním, že se vypíná v tomto týdnu a zahájí také provoz externího call centra.

Přítomní zástupci předpokládají, že řada televizních diváků nechává ještě nákup potřebných televizorů nebo set-top boxů k příjmu DVB-T2 na poslední chvíli. Podle posledního výzkumu z konce října je připraveno na DVB-T2 zhruba 60 % diváků.  

Investice ve výši stovek milionů korun vložila na  přechod DVB-T2 také společnost České Radiokomunikace, uvedl generální ředitel Vít Vážan. Také ČRA připravily ještě speciální telefonní linku pro diváky vedle dalších aktivit, které pro informovanost televizních diváků pořádají. 

Informační kampaň spustil také stát. MPO zprovoznilo od 1. října 2019 webové stránky Televizezadarmo.cz. Přináší zde informace o přechodu na DVB-T2 včetně harmonogramů vypínání přechodových sítí a zapínání finálních sítí. Kampaň doprovodí televizní spoty vysílané na České televizi, rozhlasové spoty na Českém rozhlasu, probíhá pomocí workshopů, konferencí, letáků a setkávání v regionech.

České domácnosti má přechod na DVB-T2 vyjít na necelou 0,5 mld. Kč.

Záznam z pondělní tiskové konference si můžete prohlédnout níže, zdroj: Protext (TK začíná v čase 12:50).

-mav-