Instagram kopíruje aplikaci TikTok

čtvrtek, 14. listopadu 2019, 11:30 Internet & Mobil MediaGuru

Provozovatel Instagramu doufá, že s odkoukanou novinkou od konkurence zaznamená podobný úspěch jako s formátem Stories.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Rozmach čínské aplikace TikTok určené k vytváření krátkých hudebních videoklipů neušel pozornosti Facebooku. Ten se rozhodl funkce TikToku okopírovat pro své vlastní publikum a osadit jimi dceřinou sociální síť Instagram. S novinkou se nyní začínají setkávat uživatelé Instagramu v Brazílii. V tuto chvíli není na ostatních trzích dostupná. Funkce nese název Reels a je součástí formátu Stories. Ten umožňuje pořizovat multimediální alba, která po 24 hodinách  automaticky zmizí. S pomocí Reels lze do takových alb přidat i maximálně patnáctisekundová videa, k jejichž vytváření mají uživatelé k dispozici stále se rozšiřující audioknihovnu Facebooku. Klip lze následně mnoha různými způsoby remixovat a editovat, upravovat rychlost jeho přehrávání či doplnit speciální efekty. Vybrané takto vytvořené videoklipy hodlá Instagram zařazovat na viditelné místo do sekce Objevit.

Oznámení ale současně svědčí o tom, jakým směrem se ve světě sociálních sítí ubírají inovace. Instagram tak paradoxně přidává funkce TikToku do formátu Stories, který ale také není původním nápadem z produkce konsorcia ovládaného Markem Zuckerbergem – se Stories původně přišla komunikační aplikace Snapchat.  Podle portálu SocialMediaToday ale Instagram nyní zašel ještě dále, když se ani nesnaží novinku prezentovat jako něco jiného než okopírovaný TikTok. „Služby jako nejprve Musical.ly a pak TikTok si zaslouží velké uznání za popularizaci tohoto formátu,“ uvedl pro server TechCrunch produktový manažer Instagramu Robby Stein. Podle SocialMediaToday jde ale o pozoruhodné tvrzení, které jako by přesouvalo pozornost na to, že ani TikTok nepřišel se svými funkcemi jako první a inspiroval se u Musical.ly, kterou nakonec převzal.

Jak ale svědčí úspěch instastories, z hlediska uživatelů zjevně „vykradení“ konkurence nepředstavuje přečin, který by měli brát v potaz. Na druhou stranu je třeba připomenout skutečnost, že okopírování funkcí ostatních sociálních sítí nese nemalá rizika selhání. Využít popularitu TikToku se Facebook dokonce snažil už minulý rok, když spustil samostatnou aplikaci Lasso. Ta se však co do počtu stažení v USA nemohla s čínskou službu ani měřit, vykazovala řádově nižší čísla. Neslavně dopadla i jiná aplikace z produkce Facebooku, tentokrát s názvem Slingshot, která měla v roce 2014 nabízet stejné možnosti komunikace pomocí „mizejících“ zpráv jako Snapchat.

Provozovatel největší sociální sítě světa ji ale o rok později stáhnul z nabídky. Možná i vlivem těchto zkušeností se aktuálně Instagram rozhodl místo pompézního globálního spuštění pro opatrnější přístup v podobě postupného nasazování funkce Reels na jednotlivých trzích.

Ten český si mimochodem TikTok už poměrně úspěšně dobývá, vyplývá z letošního průzkumu Centra prevence rizikové virtuální komunikace (PRVoK). Čínskou platformu využívá více než čtvrtina českých dětí (28,5 procenta), v roce 2017 sledovalo Musical.ly, předchůdce TikToku, pouze jedno procento dětí.

-riv-