Většina deníků zvýšila během podzimu prodejní ceny

úterý, 19. listopadu 2019, 07:40 Tisk MediaGuru

Deníky nejčastěji zvýšily své prodejní ceny v průměru o jednu korunu, a to ještě před koncem kalendářního roku.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Nejprodávanější tuzemské deníky upravily postupně během září a října své prodejní ceny, které tak zvýšily ještě před koncem kalendářního roku. Některé deníky zvýšily své prodejní ceny po dvou letech, některé mají interval zvyšování prodejních cen kratší.

Nejprodávanější deník Blesk zvýšil prodejní cenu o 1 Kč, v běžném dni se tak tento deník prodává za 14 Kč. V den, kdy deník vychází společně s magazínem Blesk+TV se prodejní cena zvýšila na 18 Kč.

Zvýšení prodejní ceny o 1 Kč aplikovaly také další deníky ze skupiny Czech News Center. Konkrétně Aha!, jehož prodejní cena v současnosti představuje 11 Kč a s televizním magazínem 14 Kč, a také deník Sport. V jeho případě se prodejní cena zvýšila na 17 Kč pro standardní vydání a na 21 Kč v případě pátečního vydání deníku s magazínem.  

Také druhý nejprodávanější deník Mladá fronta Dnes (skupina Mafra) zvýšil v říjnu prodejní cenu o 1 Kč. Nově se tak deník prodává za 20 Kč (cena platí pro všechna vydání).

Na prodejní cenu 20 Kč se v průběhu podzimu vyšplhal i deník Právo. Třetí nejprodávanější celostátní deník zvýšil svou prodejní cenu dokonce o 2 Kč. Cena platí pro všechna vydání včetně soboty, který se za 20 Kč prodával i před zdražením a úprava ceny se tak sobotního vydání na rozdíl od ostatních výtisků nedotkla. 

Deník Lidové noviny zatím zůstává na ceně 18 Kč pro standardní vydání a 20 Kč pro páteční a sobotní vydání. Hospodářské noviny se dále prodávají za 25 Kč.

Zvýšení prodejní ceny je možností pro vydavatele, jak částečně kompenzovat poklesy výnosů z prodaného nákladů. Jak už jsme informovali, v letošním roce se prodaný náklad deníků snížil za období leden až říjen v průměru o osm procent.

-mav-