Značky Ikea a Nike odcházejí z Amazonu

pondělí, 25. listopadu 2019, 12:25 Retail, Aktuality MediaGuru

Po značce Nike odchází z Amazonu i Ikea. Odborníci se nemohou shodnout, zda je to dobrý, nebo špatný krok.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Sportovní značka Nike ohlásila v polovině listopadu, že zastavuje přímý prodej svých produktů přes Amazon Retail a ukončila tak dva roky trvající spolupráci. Rozhodnutí prý souvisí s tím, že značka se chce soustředit na přímý a osobní vztah se zákazníkem. Bude se prý věnovat jiným partnerům a platformám.

Ve skutečnosti to ale podle všeho znamená, že Nike Amazon nepotřebuje. Podle odborníků chce také mít větší kontrolu nad svou značkou a produkty. Zákazníci údajně měli pocit, že když nakupují produkty Nike na Amazonu, mají je se slevou.

Podobně nábytkářský řetězec Ikea ukončil smlouvu s Amazonem. Přes online giganta v USA zkoušel prodávat malé doplňky, kuchyňské potřeby nebo lampy. Pilot ale nyní skončil a není zatím jisté, proč se tak stalo.

Podle některých odborníků Nike nedělá správný krok a může skončit jako Birkenstock, který přestal prodávat boty přes Amazon před třemi lety. Podle dalších analytiků ale budou příkladů těchto dvou následovat další velké značky, protože je podle jejich názorů lepší, když zákazník jde přímo na jejich stránky, než když je nakupuje přes Amazon.

-zue-