Deník E15 přechází od ledna 2020 do placené distribuce

středa, 18. prosince 2019, 07:45 Tisk MediaGuru

Původně bezplatný deník E15 nebude od ledna k dispozici zdarma. Vydavatelská společnost CNC chce inkasovat za prodej jeho obsahu.

Repro E15

Repro E15

Tištěná i online verze deníku E15 přejde během ledna 2020 kompletně do placené distribuce. To s sebou přinese některé změny, oznámila odběratelům vydávající společnost Czech News Center (CNC). Změna se mj. dotkne večerní rozesílky pdf novin, která již dále nebude probíhat.

Placená distribuce deníku E15 má stát podle sdělení CNC na čtyřech pilířích. Má se posílit volný prodej deníku E15 za cenu 10 Kč, dále se mají zvyšovat články v online placeném obsahu na webu e15.cz pod značkou E15Premium.cz (se základní cenou 199 Kč měsíčně) a rovněž se zpoplatní odběr deníku E15 v tradičních distribučních stojanech. Partneři, kteří si distribuci novin tímto způsobem objednají, zaplatí za výtisk v rozmezí 2 až 3 koruny, podle toho, kolik výtisků budou odebírat. Cena za výtisk je kalkulována na základě nákladů na tisk a distribuci. Čtvrtým pilířem jsou pak magazíny E15 Premium, které mají dvouměsíční periodicitu a prodávají se na stáncích za 99 Kč.

„Ekonomický deník E15 tímto vývojem reaguje na proces změn na mediálním trhu, neboť vyhledávače i sociální sítě chrlí levnou, často zcela zbytnou a nehodnotnou kvantitu, jíž uživatele zavalují, a chce všemi kroky dokumentovat, že obsah má hodnotu, která má i ekonomický rozměr," uvedla Adéla Šefránková, tisková mluvčí CNC.

CNC v současnosti láká odběratele pdf vydání deníku E15, aby využili zvýhodněné ceny čtvrtletního předplatného E15 Premium za 99 Kč. To je sleva oproti běžné ceně o 400 Kč. 

Deník E15 vychází od roku 2007. Na trh ho uvádělo vydavatelství Mladá fronta, které tehdy reagovalo na zvýšený zájem o bezplatné denní tituly. Bezplatné rozšiřování E15 se stalo pro deník základní distribuční cestou. Od roku 2011 vstoupil deník E15 i do volného prodeje za cenu 10 Kč. Většina tištěného nákladu (80 %) ale byla stále distribuovaná bezplatně. Podle údajů Kanceláře ověřování nákladů tisku ABC ČR představoval distribuovaný náklad deníku E15 v letošním říjnu téměř 23 tisíc výtisků, z toho se necelých 400 kusů prodalo ve volném prodeji. Od roku 2016 je E15 součástí portfolia Czech News Center.

-mav-