Alza chce do affiliate programu zapojit i zákazníky

pondělí, 27. ledna 2020, 15:35 Marketing MediaGuru

Alza dosáhla loni obratu 29,3 miliard korun. Do budoucna chce rozvíjet svůj affiliate program i služby spojené s doručením zbožím.

Zdroj: Alza

Zdroj: Alza

Alza.cz podle předběžných výsledků dosáhla v roce 2019 obratu ve výši 29,3 miliard korun bez DPH. Celkem odbavila 12,3 milionů objednávek, což je o 19,3 % více než loni. Prodala přes 37 mil. kusů zboží a její báze unikátních zákazníků překročila hranici čtyř milionů. Nejvíce e-shop rostl na maďarském trhu (+69 %), v Česku o 15,5 % a na Slovensku o 15,4 %. V marketingu se chce Alza.cz i nadále zaměřovat na efektivní využívání svých investic. 

Zdroj: Alza.cz

Zdroj: Alza.cz

Podle monitoringu Nielsen Admosphere se Alza.cz stala loni nejsilnějším reklamním zadavatelem – podle ceníkové hodnoty investovala do médií 1,8 miliardy korun (monitoring reklamy postihuje jen některé formáty internetové reklamy, konkrétně display a video reklamu). „Z pohledu ceníkových cen jsme se stali největším inzerentem, ale realita je úplně někde jinde,“ uvedl marketingový ředitel Alza.cz Jan Sadílek s tím, že skutečné ceny odkrývat nechce.

Marketingový rozpočet Alza.cz nemá přesně daný. „Investiční princip, kterým se v marketingu řídíme, je, že investujeme do toho, kdy nám aditivní koruna vynese něco plusového,“ přiblížil Jan Sadílek. Ve chvíli, kdy návratnost investic plusová není, daná marketingová aktivita se zastaví. „Schválně do našeho rozpočtu započítáváme i náklady na dopravu zdarma či emise, protože i ty představují marketingový incentiv,“ dodal Sadílek.

V loňském roce nasadila Alza jen na českém trhu televizní spoty, pro jejichž zhlédnutí v celku by bylo potřeba 29 dní. Vygenerovala 6,1 miliard impresí videí či bannerů a v rámci placeného vyhledávání tři miliardy impresí.

Vedle toho měla Alza.cz zaregistrováno celkem 7 242 affiliate partnerů. „Letos také spustíme projekt, který umožní každému zákazníkovi se do affiliate programu přímo zapojit,“ prozradil Jan Sadílek. Přihlásit se do něj bude možné přes zákaznický účet. Za sdílení Alza.cz na sociálních sítích či webu bude moct zákazník a zároveň affiliate partner získat odměnu.

Do budoucna se chce Alza soustředit především na efektivnější využití marketingových investic. Už tento rok chce zavést data marketingovou platformu (DMP). Důležitou složkou mediamixu se stává také mobilní reklama, a to zejména vzhledem k tomu, že většina návštěv (55 %) již přichází na e-shop z mobilních zařízení. Rovněž hodlá Alza rozšířit svůj marketingový tým, a to především o seniorní lidi.

Letos Alza.cz dále plánuje rozsáhlé investice do služeb spojených s doručením zboží – mimo jiné chce uvést svou službu AlzaExpres v dalších městech a rozšířit svou síť AlzaBoxů. Služba AlzaExpres by měla být již v prvním čtvrtletí dostupná v Moravskoslezském kraji, z velkých měst v Brně a Olomouci. AlzaBoxů provozuje e-shop v současnosti necelých 200, což je dvakrát více než před rokem. Na českém trhu jich je téměř 140. Do budoucna by jich e-shop chtěl mít několikanásobně víc.

Do roku 2020 vstupuje Alza.cz s nabídkou 272 tisíc položek. Mezi její dvoumiliardové segmenty patří bílé elektro, malé domácí spotřebiče, notebooky, mobilní telefony a příslušenství. K miliardovým segmentům se řadí televize, počítačové komponenty a audio-video. Kromě značkových produktů nabízí i privátní značky: AlzaErgo, AlzaPower nebo AlzaEco.

„Objednávka myšlenkou a doručení teleportem, to je dvouhvězdí, kterému jsme se rozhodli věnovat. K objednávce myšlenkou se přibližujeme tím, že jsme se stali mobile first společností a i nadále se snažíme zjednodušovat proces objednávky, doručení teleportem je naše snaha doručovat co nejrychleji,“ vysvětlil Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz. I z tohoto důvodu e-shop postupně navyšuje skladové zásoby na svých pobočkách, kterých má na českém trhu 38. Až 41 % objednávek je tak připraveno ihned k odběru, 90 % do druhého dne. Časem se má rovněž rozšířit možnost doručení ve stejný den do AlzaBoxu, která je zatím jen v Praze a středních Čechách.

-stk-