CETIN letos uvede vlastní platformu pro internetovou televizi

středa, 29. ledna 2020, 10:55 TV MediaGuru

CETIN chce letos spustit pilotní projekt vlastní technické platformy pro poskytování služeb internetové televize.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Společnost CETIN chce letos spustit pilotní projekt vlastní technické platformy pro poskytování služeb internetové televize. Platforma by měla umožnit operátorům nabízet televizní programy prostřednictvím internetového připojení. V rozhovoru s ČTK to uvedl generální ředitel Juraj Šedivý.

Služba umožňuje v rámci internetového připojení vytvořit pásmo jen pro šíření TV signálu v HD kvalitě. Příjem televizních programů tak není ovlivněn dalším souběžným provozem na přípojce.

„Je to řešení určené nejen pro český trh, ale i pro telekomunikační firmy ve střední a východní Evropě," řekl Šedivý. Spuštění CETIN plánuje v druhé polovině roku.

Největšími poskytovateli IPTV pro koncové zákazníky jsou v současnosti O2 a T-Mobile. Konkurenční Vodafone nabízí televizní služby prostřednictvím kabelové sítě UPC, kterou loni získal. Celkový podíl IPTV na příjmu televize v českých domácnostech se pohybuje kolem 11 procent. Nejrozšířenější je příjem pomocí pozemních vysílačů.

CETIN patří investiční skupině PPF. Ta nedávno získala telekomunikační aktivity Telenoru v některých evropských zemích a vlastní majoritu v největším tuzemském operátorovi O2.

-čtk-