Komerční TV vypínají DVB-T v Praze a ve středních Čechách

středa, 8. ledna 2020, 15:40 TV MediaGuru

Komerční televizní stanice dostupné v Praze a ve středních Čechách vypínají ve středu před půlnocí vysílání DVB-T a přecházejí do finálních sítí DVB-T2.

Zdroj: Photospin

Zdroj: Photospin

Komerční televizní stanice ve středu minutu před půlnocí ( (8.1. 2019) vypnou pozemní digitální vysílání DVB-T z multiplexů 2 a 3 v Praze. Od čtvrtka diváci naladí vysílání z pražské Žižkovské věže pouze v novém standardu DVB-T2. Následovat bude o týden později vypnutí DVB-T vysílání komerčních televizí z vysílače Cukrák ve středních Čechách.

V DVB-T2 sítích společnosti České Radiokomunikace budou vysílané stanice Barrandov TV, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, Noe TV, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko Star, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, Seznam TV, Šlágr TV, Šlágr 2 a Radio Proglas.

Na DVB-T2 začínají od středy 8. ledna přecházet také televizní stanice šířené v multiplexu společnosti Digital Broadcasting. Vysílače multiplexu 4 a přechodové sítě 13 této společnosti se vypnou 8. ledna v Praze, resp. 9. ledna ve středních Čechách až po ukončení hlavních nočních televizních programů z předchozího dne, aby je diváci mohli sledovat až do konce. Stanice ale mají vysílat na stejných kanálech jako v dosavadních multiplexech. Nově se v síti Digital Broadcasting objeví i hlavní kanál TV Nova. „Velice si vážíme rozhodnutí televize Nova rozšířit dosud vysílané programy Nova Action, Nova 2 a Nova Gold o hlavní televizní program Nova,“ uvedl Radim Pařízek, jednatel společnosti Digital Broadcasting.

TV stanice šířené Digital Broadcasting

  • Celoplošné

Nova, Nova Action, Nova 2, Nova Gold, Prima Comedy Central, JOJ family, Relax, Rebel, Rebel 2 Slušnej kanál, Retro Music TV, CS Mystery, ABC TV, Galerie a Klenot TV

  • Regionální

JTV, ZAK TV, rtm plus Liberecko, V1, Info TV Brno a Jizni Morava, TV Morava, Polar HD, LTV Plus a TVS

Provozovatelé vysílání doporučují divákům naladit si programy označené jako T2 (např. Nova | T2), a to proto, že programy jsou zároveň vysílány v přechodových sítích a jsou tak označeny písmenem P. Vysílače přechodové DVB-T2 sítě Praha Žižkov a Cukrák budou vypnuty 30. ledna 2020.

Nejsilnější komerční skupina Nova zařazuje do pozemního vysílání DVB-T2 své stanice v základní kvalitě obrazu (SD). Vysokou kvalitu rozlišení (HD) si ponechává do nabídky placených operátorů (např. O2 TV, Skylink, UPC nebo T-Mobile). 

Prima už dříve uvedla, že do DVB-T2 vloží své programy v kvalitě SD+, tedy o něco vyšší než základní rozlišení. Také ona říká, že její kanály v HD budou moci sledovat diváci placených nabídek operátorů.

Televizní kanály skupiny Barrandov a Televize Seznam mají v DVB-T2 vysílat v HD rozlišení 1440 x 1080 bodů. Naopak v DVB-T2 vysílání se neobjevuje stanice Barrandow News a ani Regionální televize.cz.

Všechny stanice České televize jsou v DVB-T2 v kvalitě tzv. full HD (1920 x 1080 bodů).

V úterý byly vypnuty dva DVB-T vysílače České televize v lokalitách Votice - Mezivrata pro část středních a jižních Čech a Trutnov - Černá hora pro severní, východní a střední Čechy a desítka dokrývačů.

Přechod na nový standard začal 27. listopadu 2018 vypnutím veřejnoprávního multiplexu České televize v Praze a středních Čechách. Pokračovat bude až do poloviny letošního roku, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G. Přechod na DVB-T2 se netýká kabelového, satelitního a internetového vysílání.

-mav-, -čtk-