Před půlnocí startuje v Praze a středních Čechách finální DVB-T2

středa, 27. listopadu 2019, 07:45 TV MediaGuru

Televizní vysílání vstupuje do nové éry, v Česku začíná finální přechod na vysílání DVB-T2.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Ve středu minutu před půlnocí přestanou vysílat vysílače programy České televize v Praze na Žižkově a na Cukráku ve stávajícím standardu DVB-T. Uživatelé si budou muset přeladit na vysílání DVB-T2. V praxi to znamená mít set top box nebo televizi umožňující příjem DVB-T2 a naladit si na nich kanál 26 namísto stávajícího kanálu 53. Vyplývá to z informací ministerstva průmyslu a obchodu.

Na nový standard vysílání musí od listopadu 2019 až do června 2020 přejít celé Česko. Praha a střední Čechy jsou první, kterých se přechod dotkne, následovat bude 7. ledna oblast východních Čech a Votic, které pokrývají i významnou část jižních Čech.

Podle průzkumu ministerstva je na přechod připraveno zhruba 60 procent domácností. Zbytek jej bude buď řešit na poslední chvíli, nebo přechází na jiný způsob příjmu signálu.

K 8. lednu pak bude následovat vypínání komerčních stanic, jako je Prima, Nova, Barrandov a dalších ze Žižkova, a 15. ledna z Cukráku. Celý přechod by měl být dokončený do poloviny příštího roku. Důvodem změny je potřeba uvolnit část frekvencí z televizního vysílání pro rychlé mobilní sítě.

S DVB-T2 diváci získají možnost příjmu televizních programů v HD kvalitě. Televizní signál z pozemních vysílačů využívá asi 60 procent domácností. Zbytek dává přednost kabelové televizi, satelitu nebo IP TV.

Prodejci hlásí kvůli přechodu na DVB-T2 v porovnání s loňským rokem několikanásobné nárůsty prodejů televizí a set-top boxů. Podle většiny obchodníků, které oslovila ČTK, nejčastěji lidé nakupují set-top boxy v ceně do 1000 korun. Přestože většina diváků ale o změně vysílání ví, nechává výměnu přístroje na poslední chvíli. Některé typy levnějších set top boxů jsou ale vyprodané.

Celkové výdaje České televize spojené s DVB-T2 jsou v letech 2018 až 2021 odhadovány na 1,3 miliardy korun. Pro letošní rok bylo alokováno 366 milionů a na rok 2020 je plánováno 460 milionů Kč. Zhruba 500 až 600 milionů korun z celkové částky bude vynaloženo na nutné investice do televizní techniky, zejména na přechod z formátu záznamu obrazu 1080i na 1080p. Změny se tak dotknou prakticky kompletní postprodukce a vysílání.

V období od 1. do 27. listopadu viděli v pravém horním rohu svých obrazovek speciální piktogram ti, kterých se týká první vlna vypínání a na DVB-T2 dosud nepřeladili. Od čtvrtku 28. listopadu uvidí tento piktogram i lidé ve všech ostatních lokalitách Česka, jež do června 2020 přechod čeká.

-čtk-, -mav-