Vypínání DVB-T začne za 85 dní, skončí v polovině 2020

úterý, 3. září 2019, 11:10 TV MediaGuru

Finální přechod na vysílání DVB-T2 se blíží. Začne už letos v listopadu, od poloviny roku 2020 se bude v Česku terestricky vysílat jen ve standardu DVB-T2.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Minutu před půlnocí 27. listopadu 2019 začne vypínání terestrického digitálního vysílání DVB-T stanic České televize. Jako první budou vypnuty vysílače v Praze. Od 28. listopadu 2019 tak nebude možné sledovat v DVB-T vysílaní České televize.

Digitální terestrické vysílání uvidí ale ti diváci, kteří budou mít televizní zařízení nebo set-top box přijímající vyšší standard DVB-T2. „Diváci, kteří nebudou mít DVB-T2 přijímač, budou mít na svých přijímačích tmu a budou muset tuto záležitost řešit,“ popsal na úterním setkání s novináři ředitel regulace Českých Radiokomunikací (CRA) Marcel Procházka. CRA na setkání potvrdily termíny finálního vypínání DVB-T sítí a zároveň zapínání sítí DVB-T2.

Už v současnosti přitom diváci vysílání v DVB-T2 sledovat mohou, protože síť České televize a přechodová síť CRA pro komerční vysílatele nabízí možnost příjmu DVB-T2 vysílání. „Všichni diváci už teď mohou naladit všude DVB-T2, přechodová síť funguje déle než tři roky. DVB-T i DVB-T2 může přijímat 99 % populace, protože vysíláme paralelně a diváci naladí všechny programy dvakrát, všechny malé obce jsou pokryty DVB-T2 signálem,“ dodal Procházka.

Vypínání DVB-T vysílání komerčních televizí se pak odehraje v lednu 2020, konkrétně 8. ledna 2020 minutu před půlnocí. DVB-T v Česku definitivně skončí k 29. červnu a od 1. července 2020 už bude terestrické vysílání dostupné pouze v DVB-T2.

Připravované změny ve vysílání a termíny přibližuje divákům v klipu i Jan Tuna. Jak bude probíhat vypínání DVB-T a zapínání DVB-T2, znázorňují i mapy zachycené na videu níže.

Zdroj: CRA

Zdroj: CRA

Česká televize nabídne všechny své programy v DVB-T2 v kvalitě full HD. Nova už dříve uvedla, že v DVB-T2 bude zdarma nabízet své programy v SD kvalitě. Prima mluví o kvalitě SD+. Generální ředitel FTV Prima Marek Singer v červenci MediaGuru.cz řekl, že Prima si kvalitu HD programů ponechává pro vysílání placené.

České Radiokomunikace zároveň s blížícím se koncem DVB-T vysílání spustily vlastní televizní program Nalaďte se na DVB-T2. Vysílá od úterý 3. září 2019 v Regionální síti 8, která pokrývá zhruba 55 % území České republiky (zejména krajská města). Dostupný ale má být i na online stránkách.

Pro diváky je dále připravena zákaznická linka CRA a rovněž web www.dvbt2overeno.cz, kde je možné kontrolovat kompatibilitu TV přístrojů pro DVB-T2 a zároveň i harmonogram přechodu pro jednotlivá místa v České republice.  

Přechod na DVB-T2 se týká 55 % populace České republiky. Podle posledních dat ví o přechodu 87 % diváků, více než polovina už také ví, kdy k němu dojde a zhruba třetina z těchto diváků je na DVB-T2 v současnosti připravena. 

Informace o přechodu na DVB-T2 podpoří i mediální kampaň

Celou prezentaci Českých Radiokomunikací o připravovaném vypínání DVB-T a finálním zapínání DVB-T2 si můžete prohlédnout níže.

-mav-