Start DVB-T2 se blíží, většina diváků zatím není připravena

pátek, 15. listopadu 2019, 07:30 TV MediaGuru

Za necelé dva týdny začne ostrý přechod na nový vysílací standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 a vypínání stávajících DVB-T sítí.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

O přechodu na nový vysílací televizní standard DVB-T2 slyšelo už 89 % respondentů, kteří pro televizní příjem využívají pozemní vysílání. Více než polovina diváků tuší, kdy k přechodu na DVB-T2 dojde. Na nový standard pozemního televizního vysílání je zatím připraveno 43 % diváků, zhruba třetina diváků už DVB-T2 přijímá. Ukazuje to výzkum agentury Nielsen Admosphere, který byl tento týden zveřejněn na konferenci Innovation Day

Finální zapínání DVB-T2 začne 27. listopadu v Praze a ve středních Čechách (přesné termíny zde) a bude se týkat vysílání České televize. V dosahu dotčených vysílačů je zhruba 25 % českých domácností, kterých se přechod letos v listopadu dotkne. Od začátku roku 2020 budou následovat další regiony. Přechod bude postupně pokračovat až do 29. června 2020, kdy budou vypnuty poslední DVB-T vysílače a bude uvolněno frekvenční pásmo 700 MHz pro mobilní operátory. 

Podle údajů prodejce elektroniky, společnosti Datart, se v říjnu oproti předchozímu měsíci zvýšil prodej televizorů a set top boxů o 86 %. Od začátku listopadu se zvýšil podíl prodaných zařízení v Praze z třetiny na polovinu ze všech prodaných zařízení v ČR. 

Ředitel regulace Českých Radiokomunikací Marcel Procházka na konferenci zdůraznil, že DVB-T2 zůstává jedinou bezplatnou platformou pro příjem televizního vysílání a odmítl, že by v sítích DVB-T2 Českých Radiokomunikací měly být placené HD kanály.  V bezplatném vysílání DVB-T2 má být podle Českých Radiokomunikací minimálně 23 stanic, z nichž 60 % má vysílat ve vyšší obrazové kvalitě než v současném DVB-T, kde je dostupných 21 stanic. „Řada soukromých stanic bude vysílat ve vyšší kvalitě než SD, v našich sítí budou vysílat komerční stanice v HD neplaceně," uvedl.

Otázkou také je, jak se regulátor postaví k regionálním sítím DVB-T. Marek Ebert z ČTÚ na konferenci sdělil, že se diskutuje o možnosti prodloužit stávající kmitočty pro regionální vysílání, kterým oprávnění vyprší v lednu 2020, i po tomto datu. Diskutuje se nový návrh plánu využití rádiového spektra, který by umožnil využít kmitočty pro regionální zemské vysílání do 30. června 2020.

Platformu pozemního vysílání (DTT) pro příjem televize v Česku využívá zhruba 60 % domácností. V posledních letech zaznamenává růst IPTV, jejíž podíl představoval ve druhém čtvrtletí letošního roku 11 %, naopak mírně se snižuje podíl kabelového příjmu (15 %) a satelitního (23 %). 

Vývoj příjmu TV vysílání (%), 2008-2019, Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere

Vývoj příjmu TV vysílání (%), 2008-2019, Zdroj: ATO-Nielsen Admosphere

-mav-