Nákupy Čechů v e-shopech loni stouply na 161 miliard Kč

pondělí, 6. ledna 2020, 07:35 Aktuality, Retail MediaGuru

Češi loni v e-shopech utratili 161 mld. Kč, kupovali hlavně elektroniku, kosmetiku a oblečení.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Loňské nákupy Čechů v internetových obchodech dosáhly celkové hodnoty 161 miliard korun. To je meziročně o 21 miliard korun, tedy o 15 % více než předloni, a zároveň dosud nejvíce v české historii elektronického obchodování. Vyplývá to z údajů společnosti Shoptet, která provozuje více než 20 tisíc e-shopů (cca polovina stávajících eshopů).

Rekordnímu ročnímu obratu napomohl i stoupající počet internetových obchodů, který meziročně vzrostl o 3,5 % na více než 44 tisíc. Největší podíly na obratu tvořila elektronika, kosmetika a oblečení.

„Oproti předloňsku se množství e-shopů v uplynulém roce navýšilo o 3,5 procenta. Čísla tedy ukazují, že česká e-commerce je stále na vzestupu a nadále se rozvíjí. Očekáváme, že za letošní rok bude objem peněz utracených v e-shopech zase o něco vyšší,“ uvedl Miroslav Uďan, CEO společnosti Shoptet.

Z dat také vyplývá, že téměř 70 % veškerého zboží prodávají e-shopy se sídlem v Praze. Po hlavním městě následuje Brno (8 %) s Ostravou (6 %), značný podíl online prodejů eviduje Shoptet také v Jihočeském kraji (3 %). Co do množství prodaného zboží v různých období roku, prvenství drží předvánoční období. Za listopad a prosinec činil obrat českých e-shopů 51 miliard korun, z toho 12 miliard utratili Češi během posledních dvou týdnů před Vánoci. V loňském roce ale prodeje meziročně stoupaly i v jiných obdobích.

-mav-