Tereza Salte: Trendem letošního roku budou podcasty

pátek, 14. února 2020, 16:00 Internet & Mobil

„Výhodou influencer marketingu je snadná měřitelnost kampaní a přesnost zacílení," říká ke stoupajícímu zájmu firem o tuto platformu Tereza Salte, spolumajitelka agentury Elite Bloggers.

Tereza Salte je sama influencerkou známá pod přezdívkou „TerezaInOslo", zdroj: Elite Bloggers

Tereza Salte je sama influencerkou známá pod přezdívkou „TerezaInOslo", zdroj: Elite Bloggers

Tereza Salte je influencerka a podnikatelka, která spoluvlastní se svým manželem Johnem Erikem Jonassenem Salte agenturu Elite Bloggers, zaměřující se na influencer marketing. V minulém roce realizovali přes 400 kampaní pro klienty. „V dnešní době už velmi mnoho firem používá influencer marketing jako regulérní součást marketingového plánu a vyčleňuje na něj peníze,“ říká Tereza Salte k vývoji trhu, kde ještě před několika lety byly sociální sítě na okraji zájmu marketérů. Výhodou influencer marketingu je snadná měřitelnost kampaní a přesnost zacílení, na druhou stranu většinou míří na cílovou skupinu 18 až 35 maximálně 45 let. 
 
Máte v agentuře více žen influencerek nebo i nějaké muže a kolik jich celkem zastupujete? 

V agentuře zastupujeme převážně ženské blogerky, i když dnes už se spíše používá označení „influencerky“, protože blog již není hlavní platformou pro tvorbu obsahu. Nově také zastupujeme podcastery, díky čemuž byl náš tým rozšířen i o mužské influencery. Pokud počítám i tým podcasterů, tak dohromady náš interní tým tvoří 37 influencerů. Nicméně spolupracujeme také s desítkami externích influencerů, kteří nejsou součástí našeho agenturního týmu. Zájem klientů o kampaně s influencery totiž neustále roste a tím i jejich počet. Loni jsme vytvořili přes 400 kampaní. Přirozeně nemůžeme takové množství kampaní realizovat jen s pár desítkami influencerů z našeho interního týmu. To není udržitelné a ani to není náš záměr, aby měli tolik komerčních postů. Klademe důraz na to, aby komerční posty byly vždy vyvážené těmi nekomerčními.
 
Jaká jsou kritéria proto, abyste influencera začali oficiálně zastupovat?

V první řadě je pro nás důležitá důvěryhodnost influencera, styl komunikace na sociálních sítích, míra engagementu na jeho postech a v neposlední řadě jeho „magic power”. Ta se nedá úplně změřit, ale je to kombinace několika faktorů, kterými influencer dokáže své sledující zaujmout. Důležitost počtu sledujících šla v posledních pár letech do pozadí vzhledem k nově nastaveným algoritmům na Instagramu.
 

Původně začínala v roce 2015 v agentuře sama s manželem (oba na snímku uprostřed), nyní už mají 10 zaměstnanců a obrat přes 20 milionů korun, zdroj: Elite Bloggers

Původně začínala v roce 2015 v agentuře sama s manželem (oba na snímku uprostřed), nyní už mají 10 zaměstnanců a obrat přes 20 milionů korun, zdroj: Elite Bloggers

Řekla byste, že firmy nyní už vědí více, co chtějí, když se třeba bez Instagramu nemůže obejít téměř žádná větší kampaň?

Vidíme velký rozdíl, když to porovnáme s rokem 2015, kdy jsme v České republice Elite Bloggers rozjížděli. Tenkrát firmy a značky investovaly do influencer marketingu spíše přebytky rozpočtů. Časem však klienti zjistili, že si dokáží efektivitu takových kampaní velmi dobře změřit, snadno zjistí jejich zásah, a také přesnost jejich zacílení je velmi vysoká. Přitom jsou levnější než např. billboard nebo TV reklama. Trvalo to pár let, než se firmy odhodlaly do influencer marketingu investovat. 
 
Jak často měříte výsledky kampaní, po každé kampani nebo záleží na přání klienta?

Po každé proběhnuté kampani posíláme výstupy klientovi, ve kterých přesně vidí, jaký dosah kampaň měla, jaký byl engagement, počet prokliků na webovou stránku, sdílení postů, atd. Pokud chce klient vědět přesně, jak kampaň pomohla prodejům produktu, musí nasadit slevové kódy, které mohou sledující použít při nákupu. Ambasadorské kampaně mívají za cíl spíše zvýšení povědomí o značce. Pro takový cíl je influencer marketing velmi účinným nástrojem. Pokud jsou influenceři důvěryhodní, tak výsledky influencerské kampaně mohou výrazně předčit výsledky jiných reklamních formátů. 
 
Požadují po vás klienti v kampaních spíše zvýšení prodejů nebo povědomí o značce?
 
Většina klientů si přeje pomocí influencer marketingu v první řadě zvýšit povědomí o značce a zvýšení prodejů je pro ně spíše druhotným cílem v rámci této marketingové aktivity. Tento cíl se snaží často naplnit jinými marketingovými nástroji. Majoritě firem tak stačí vědět, kolik lidí post vidělo a jak na něj reagovali, což se dá velmi snadno změřit. Influenceři mají vliv na své sledující, inspirují je, nastavují trendy.  

Po každé proběhnuté kampani posíláme výstupy klientovi, ve kterých přesně vidí, jaký dosah kampaň měla.

Tereza Salte, spolumajitelka agentury Elite Bloggers a influencerka

Když klient chce kampaň, tak vy s týmem vymyslíte, jak ji bude daný influencer prezentovat nebo to rozhodnutí necháváte někdy i na ní/něm?

Je to různé. Jsou klienti, kteří mají naprosto jasnou představu, jak by kampaň měla vypadat, jací influenceři by do ní měli být zapojeni, a zapadá jim to do jejich připraveného konceptu marketingové kampaně. Jiní klienti naopak nemají konkrétní představu, takže nám dají rozpočet, klíčové komunikační body kampaně, cílovou skupinu i informaci o tom, jaký dosah by kampaň měla mít. My jim na základě jejich preferencí a bodů navrhneme vhodné influencery a poradíme jim i s formou kampaně. V obou scénářích se ale vždy snažíme dávat volnou ruku našim influencerům, protože oni znají nejlépe své publikum a vědí přesně, jak daný produkt či službu komunikovat. Jsou to velmi kreativní lidé a dokáží vymyslet kampaně, který by nás mnohdy nenapadly. 

Máte nějaké pravidlo, kolik reklamních postů má mít influencer, aby to ještě bylo únosné?

Na tuto otázku neexistuje univerzální odpověď. Velmi záleží na aktivitě, individualitě a stylu komunikace daného influencera. Dáváme určitá doporučení, aby byla v postech v komerčních a nekomerčních postech vyváženost, ale poslední slovo je vždy na samotném influencerovi. Ten zná svoje publikum nejlépe a je na něm nastavit laťku, která je pro jeho sledující přínosná. Jsou influenceři, kteří mají profil postavený na tom, že lidem doporučují produkty, a ti je s tím cílem i sledují. A na druhé straně jsou influenceři, kteří přidají reklamní post zřídkakdy. 

Když někdo míří na starší generaci, dá se přes Instagram zasáhnout nebo stále platí cílová skupina 18 až 35/45 let?

Lidí ze starší cílové skupiny, kteří by byli aktivní na sociálních sítích, je v České republice poměrně málo. V době, kdy si lidé začínali zakládat blogy, zhruba před sedmi/osmi lety, tak starší generace chodila do práce, měli malé děti a nebyl čas tuto činnost rozvíjet. Lidé blogovali spíše pro radost a v momentě, kdy např. nastoupili do zaměstnání, či se starali o rodinu a domácnost, šlo většinou psaní blogu na vedlejší kolej. 

Nově mají v Elite Bloggers Hubu i podcastové studio, protože očekávají letos nárůst zájmu o tuto platformu, zdroj: Elite Bloggers

Nově mají v Elite Bloggers Hubu i podcastové studio, protože očekávají letos nárůst zájmu o tuto platformu, zdroj: Elite Bloggers

Odráží se tento vývoj nějak ve finančních odměnách pro influencery, které jsou někdy v tisících za jeden post a dříve to dělali jen za produkty?
 
Ano, vývoj je určitě vidět. Například před pěti lety málokterá značka orientovaná na maminky a dětské produkty byla ochotná komerční posty finančně ohodnotit. To se ohromně proměnilo zhruba tři roky zpátky, protože řada influencerek začala mít rodiny a ukázalo se, že je tu velmi velká a silná skupina lidí, která je sleduje a důvěřuje jim. Trend, který vnímáme, že sílí, kopíruje životy influencerů. Ti začínají kupovat byty, stavět domy, rekonstruovat, a stavební firmy, značky, které by mohly tuto komunikaci influencerů využít, si toho začínají všímat. 

Váš Hub sídlí v činžovním domě, nejsou zde v blízkosti firmy ani kavárny, záměrně jste chtěli klid?

Původně jsme měli představu naší kanceláře v nějakém industriálním prostoru. Když jsme ale přišli do prvorepublikového bytu na Hořejším nábřeží, nadchla nás jeho komorní atmosféra i dostupnost do centra. Hub jsme dali našim blogerkám jako vánoční dárek v roce 2015. Slouží i jako coworkingové prostředí pro interní tým influencerů, kteří sem mohou kdykoli přijít pracovat a tvořit, potkávat se nebo si zde domluvit schůzku. Zároveň jsme rádi s influencery v přímém kontaktu, když připravujeme kampaně, či máme schůzky s klienty. V hubu rovněž organizujeme nejrůznější workshopy o influencer marketingu, focení nebo kreativního psaní a tím se snažíme posouvat tvorbu influencerů dál. Nově máme v Elite Bloggers Hubu i podcastové studio s profesionálním vybavením.

Chodí si influenceři připravovat kampaně k vám do studia? A jak velkou jim necháváte volnost, věříte někomu natolik, že nechcete post vidět předem?
 
Influenceři většinou fotí své fotky v přirozeném prostředí. Jeden z nejdůležitějších pilířů influencer marketingu je důvěryhodnost a přirozenost komerčních sděleních.  Ve fotostudiu vznikají tedy spíše produktové fotografie či portréty.
Volnost při tvorbě kampaně je důležitá, nicméně jsou firmy a značky, které své posty chtějí před kampaní schválit. Pokud se například jedná o farmaceutické výrobky, kdy by influencer mohl publikovat dezinformaci, nebo použít špatnou formulaci slov, za kterou by mohly následovat tvrdé sankce za pochybení. 

zdroj: Elite Bloggers

zdroj: Elite Bloggers

Influenceři u vás jsou zaměstnaní na plný úvazek nebo mají ještě jiné zaměstnání? A přibylo vám hodně nových za poslední rok nebo dva roky?

Ze 37 tak 15 lidí se věnuje jen tvorbě obsahu, tedy blogování a působení na sociálních sítích a jiných online platformách. Řada z nich k tomu také píše knihy, provozuje e-shopy, organizuje workshopy a věnuje se dalším aktivitám, například se starají o sociální sítě pro jiné klienty. Při výběru influencerů se soustředíme spíše na kvalitu než na kvantitu. Rosteme pomalu, ale poptávka od klientů je tak velká, že musíme přirozeně navyšovat počet influencerů v interním týmu. Spíše se potýkáme s nedostatkem influencerů, kteří mají již zmiňovanou „magic power”. V dnešní době, kdy je Instagram jednou z nejvyhledávanějších platforem, je jednodušší stát se influencerem než dřív, kdy se především blogovalo, psaly se delší články, které obsahovaly kvalitní fotografie.
 
Pořád platí, že jeden z nejdražších influencerů je Leoš Mareš, který má široký záběr a může propagovat řadu věcí a kdo je podle vás ideální influencer?

Leoš Mareš určitě patří k jedněm z nejdražších influencerů. Zcela jistě se hodí na určité druhy kampaní, které mají širokou cílovou skupinu. Ideální influencer je ten, kterému lidé důvěřují. To je úplně to nejdůležitější. Ne každá značka má takový rozpočet, aby dokázala zaplatit influencery, kteří cílí na stovky tisíc obyvatel, většinou je mnohem důležitější výběr takového influencera, který se k dané značce hodí, dokáže vytvořit kvalitní komerční post a transparentně označí reklamu na sociálních sítích.

Jak vidíte vývoj pro letošní rok, co bude in?

Velkým trendem roku 2020 se nejspíš stanou v České republice podcasty, které jsou od loňského podzimu na vzestupu. Kopírujeme tak  světový trend renesance audia. Lidé začínají víc zodpovědněji nakládat s časem, raději konzumují obsah přes audio a u toho vaří, uklízí, jdou si zaběhat, nebo chodí venku s kočárkem apod. Instagram testuje možnost, že by neukazoval počet lajků. Ty by viděl jen samotný tvůrce, nebo agentury, které ho zastupují. Uvidíme, jak a jestli vůbec tento nový postup zamíchá kartami.  

Tereza Salte

je influencerka a podnikatelka a se svým manželem Johnem Erikem Jonassenem Salte spoluvlastní agenturu Elite Bloggers, zaměřující se na influencer marketing. V oboru se pohybuje již dlouho. V roce 2012 založila blog TerezaInOslo o svém životě v Norsku, kam odjela studovat na univerzitu. V roce 2015 se pak s manželem, který pochází z Norska, vrátila zpátky do Čech, kde se influencer marketing teprve rozjížděl, a pustili se do vedení vlastní marketingové agentury. Nyní zastupuje 37 influencerů, ale spolupracuje i s desítkami dalších, a v posledním roce realizovala přes 400 kampaní pro klienty napříč obory, ať už je to na kosmetiku, elektroniku, sportovní značky nebo gastronomie. Obrat agentury Elite Bloggers za rok 2019 byl 20,1 milionu korun. Napsala také knihu o svém životě Šlehačková oblaka.