Valná hromada CME rozhodne o převzetí PPF 27. února

úterý, 14. ledna 2020, 07:40 TV MediaGuru

Akcionáři majitele televize Nova se sejdou na konci února, aby hlasovali o návrhu fúze se společností PPF.

Zdroj: TV Nova

Zdroj: TV Nova

Valná hromada akcionářů společnosti Central European Media Enterprises (CME), která má hlasovat o návrhu převzetí CME firmou PPF, se uskuteční 27. února 2020. Vyplývá to z informací, které CME oznámila Komisi pro kontrolu cenných papírů.

Dohoda o akvizici televizní skupiny CME dceřinou firmou společnosti PPF byla uzavřena 27. října 2019. Návrh jednomyslně odsouhlasilo představenstvo CME. Na základě doporučení zvláštního výboru dospělo k závěru, že protiplnění za každou akcii třídy A představuje reálnou hodnotu. Zároveň se domnívá, že dohoda o fúzi je v „nejlepším zájmu společnosti CME a jejích akcionářů”, a doporučuje proto, aby akcionáři CME hlasovali pro přijetí návrhu.

Návrh stanovuje také finanční ocenění akcií. Držitelé kmenových akcií CME třídy A mají získat 4,58 USD za akcii. Držitelé převoditelných preferovaných akcií řady A budou mít nárok na peněžní prostředky ve výši 32,9 milionu USD a držitelé akcií CME řady B budou mít nárok na 1,630.875 USD za akcii.

Ke schválení je zapotřebí 75 % hlasů odevzdaných osobně nebo na základě plné moci. Pokud návrh o fúzi nebude schválen, nebo pokud k fúzi z jakéhokoli důvodu nedojde, akcionáři žádnou platbu za své akcie neobdrží. CME zůstane veřejně obchodovatelnou společností, její akcie budou nadále kotovány a obchodovány na newyorské burze Nasdaq a na pražské burze.

Transakce, kterou se mají televize CME dostat pod křídla PPF, představuje přibližně 2,1 miliardy USD (cca 48 mld. Kč). Součástí transakce jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně tuzemské nejsilnější komerční televizní skupiny Nova. Transakce dále podléhá souhlasu regulačních orgánů a předpokládá se, že potrvá ještě několik měsíců. Dokončena by měla být v polovině roku 2020.

Konsolidované tržby z prodeje výrobků a služeb skupiny Nova (tj. společnosti TV Nova a Markíza Slovakia) dosáhly v roce 2018 výše 7,395 mld. Kč a ve srovnání s předešlým rokem se zvýšily o necelých šest procent. Konsolidovaný výsledek hospodaření po zdanění dosáhl 553 mil. Kč a oproti roku 2017 narostl o 26 %. Jak upozorňuje server E15, televize Nova poslala mateřské CME před prodejem skupině PPF téměř 2 miliardy korun. Z Novy do CME podle serveru putovalo minulý rok 1,35 miliardy Kč v podobě vrácení části příplatku poskytnutého mimo základní kapitál a dalších 571 milionů bylo vyplacení podílu na zisku.

-mav-