CME potvrdila prodej skupiny včetně TV Nova firmě PPF

neděle, 27. října 2019, 22:35 TV MediaGuru

PPF Group získává televizní aktivity CME za více než dvě miliardy dolarů.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Společnost Central European Media Enterprises (CME) potvrdila v neděli večer, že uzavřela definitivní smlouvu o akvizici s firmou PPF Group. Výše transakce představuje přibližně 2,1 miliardy USD (cca 48 mld. Kč). Součástí transakce jsou především televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně tuzemské nejsilnější komerční televizní skupiny Nova.

Dohoda byla jednomyslně schválena představenstvem CME na doporučení zvláštního výboru, který k tomuto závěru došel na základě strategické revize oznámené letos v březnu. Očekává se, že akvizice bude dokončena kolem poloviny roku 2020 a podléhá souhlasu regulačních orgánů. Schvalovací proces potrvá několik měsíců, což znamená, že podpis dohody je pouze prvním krokem PPF k převzetí CME.

Akvizice má být financována kombinací vlastních prostředků PPF a akvizičního úvěru ve výši 1,150 miliardy eur, který zahrnuje také revolvingový rámec.

„Jsme potěšeni, že skupina PPF sdílí náš názor na sílu lokálního obsahu a jeho schopnosti přilákat velké televizní publikum,“ uvedli ve společném prohlášení Michael Del Nin a Christoph Mainusch, generální ředitelé CME. Zmínili také šestiletou transformaci, kterou se společnost postupně ekonomicky zvedala. 

„Nákupem CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování," uvedl majoritní akcionář PPF Petr Kellner.

CME je mediální a zábavní společnost, která provozuje televizní vysílání na pěti trzích střední a východní Evropy: v Bulharsku (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady, Ring), Česku (Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action a Nova Gold), Rumunsku (PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO Gold, PRO Cinema, PRO TV International a PRO TV Chisinau), Slovensku (TV Markíza, Markíza International, Doma a Dajto) a Slovinsku (POP TV, Kanal A, Brio, Oto a Kino). Třicítka uvedených kanálů celkem oslovuje 45 mil. diváků.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti, až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva více než 45 miliard eur (1,16 bilionu Kč). Portfolio firmy zahrnuje například Home Credit, PPF banku, Air Bank (vše bankovnictví), Cetin, O2 (telekomunikace), PPF Real Estate Holding (reality), Sotio (biotechnologie), PPF Life Insurance (pojišťovnictví), Polymetal International (těžba zlata a stříbra), RAV Agro (zemědělství), PPF, a.s (poradenství PPF Group i firmám ve skupině), PPF Art (aktivity v oblasti kultury a umění), Bestsport (vlastník pražské O2 areny) a další. Na mediálním trhu je vlastníkem O2 TV.

-mav-