ČT má rozpočet na rok 2020, úspory jsou 200 mil. Kč

středa, 19. února 2020, 16:45 TV MediaGuru

Rada České televize schválila rozpočet televize veřejné služby na letošní rok.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Česká televize (ČT) bude letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, příjmy a výdaje budou 6,76 miliardy korun. Proti původnímu návrhu ČT ušetřila zhruba 200 milionů korun. Rozpočet po více než dvouměsíčním projednávání s managementem schválila ve středu Rada ČT. Hlavní část výnosů tvoří příjem z výběru televizních poplatků kolem 5,6 miliardy korun.

Hledat úspory dostal od rady za úkol generální ředitel ČT Petr Dvořák loni v listopadu. Jeho předchozí návrh ale radu neuspokojil a rozpočet loni v prosinci neschválila. Důvodem úspor je snaha, aby hospodaření veřejnoprávní instituce zůstalo mezi lety 2022 a 2024 vyrovnané.

Vedení ČT má ušetřit zejména na výrobě pořadů, kde jsou náklady proti původnímu předpokladu snížené o 125 milionů korun na 2,295 miliardy korun. Je to zároveň o 300 milionů méně, než před dvěma roky. Dalších 30 milionů uspoří ČT na přechodu na DVB-T2, kde je celková částka pro letošek 430 milionů Kč. Investice jsou naplánované 321 milionů korun.

Příjmy z televizních poplatků mají být o deset milionů vyšší než v předchozím návrhu. Výnosy z podnikatelské činnosti mají vzrůst o 107 milionů na 777 milionů korun díky konání většího množství sportovních akcí, a tedy většímu množství reklamy a sponzoringu.

ČT počítá se mzdovými náklady 2,12 miliardy korun, což proti předchozímu roku znamená zvýšení o zhruba 80 milionů korun. To je vynuceno růstem mezd v celé ČR, na který televize reagovala.

Někteří radní dali před hlasováním o rozpočtu najevo, že ho sice podpoří, ale že rozpočet na příští rok by se měl připravovat s větší časovou rezervou a s ještě většími úsporami. Důvodem je zajistit vyrovnané hospodaření ČT i v dlouhodobějším horizontu do roku 2024. 

Pro rozpočet hlasovala drtivá většina radních, proti byl jeden člen a jeden se hlasování zdržel.

-čtk-, -mav-