Nejsilnějšími podle prodejů tisku jsou CNC, Mafra a VLM

pondělí, 24. února 2020, 14:05 Tisk MediaGuru

Trojice čtenářsky nejsilnějších vydavatelů zaujímá také vedoucí pozice v podílu prodaných nákladů za rok 2019.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Mediální skupiny Czech News Center (CNC), Mafra a Vltava Labe Media (VLM) dosahují nejvyšších podílů na prodaných nákladech tištěných titulů podle výsledků v roce 2019. Podíly jsme spočítali na základě průměrného prodaného nákladu jednotlivých vydavatelství v loňském roce, jejichž prodaný náklad je auditován ABC ČR, a zároveň jsme zohlednili periodicitu těchto titulů. Čím častěji titul vychází, tím pravděpodobnější je jeho vyšší počet prodaných výtisků za rok. Proto první místa obsadili především vydavatelé deníkových titulů (CNC – Blesk, Aha!, Sport, Mafra – MF Dnes, Lidové noviny a VLM – regionální deníky Deník).  

Podle počtu prodaných výtisků tištěných titulů v loňském roce prodává v souhrnu nejvíce Czech News Center před skupinami Mafra a Vltava Labe Media. Uvedená trojice má zároveň nejvyšší podíly na čtenářském trhu, čtenářsky nejsilnější je ale Mafra (více zde). Do první pětice prodejně nejsilnějších patří ještě vydavatel deníku Právo, společnost Borgis, a vydavatel Hospodářských novin, společnost Economia.

Podíl subjektů na prodaných nákladech tisku v roce 2019

Zdroj: ABC ČR

Statistika vychází z údajů auditu prodaného nákladu ABC ČR. Pokud tedy vydavatel není zapojen do ověřování ABC ČR, není v přehledu uveden. Celkový výsledek vydavatelského domu ovlivňuje i počet titulů, které u ABC ČR daný vydavatel ověřuje. Například vydavatelství RF Hobby zařazuje do ABC ČR jen dva ze svých cca 60 titulů. Tím je tak roční statistika prodaného nákladu ovlivněna. 

-mav-