Vogue: Chceme být nejen časopisem, ale trochu i knihou

pátek, 7. února 2020, 07:40 Tisk MediaGuru

Snažíme se tvořit Vogue trochu i jako knihu, kterou si budou chtít lidé nechat, říká šéfredaktorka československé edice Andrea Běhounková.

Andrea Běhounková, šéfredaktorka Vogue ČS na letošní Konferenci content marketing, foto: MediaGuru.cz

Andrea Běhounková, šéfredaktorka Vogue ČS na letošní Konferenci content marketing, foto: MediaGuru.cz

„Spíše než časopisem chceme být tak trochu i knihou,“ uvedla šéfredaktorka československé Vogue Andrea Běhounková na letošní Konferenci Content marketing. Poukázala tím na snahu tohoto licenčního módního magazínu tvořit obsah, který si budou chtít lidé nechat v knihovně. 

První číslo československého Vogue vyšlo v srpnu v roce 2018. Licenci od Condé Nast přitom její tuzemský vydavatel, společnost V24 Media, získal v únoru a od března začaly přípravy prvního čísla. „Řekli jsme si, že nechceme dělat jen další módní časopis, protože těch je tady na trhu už hodně. Nechtěli jsme nikoho kopírovat, ale chtěli jsme vytvořit unikátní produkt,“ vysvětlila Běhounková. I proto byly součástí i rešerše české a slovenské estetiky. 

Nechceme dělat jen další módní časopis, protože těch je tady na trhu už hodně.

Andrea Běhounková

Výsledkem je vlastní československý layout i typografie, které jsou dílem art directora Vogue Jakuba Straky. „Časopisu jsme chtěli vtisknout prvek naší kultury. Zároveň jsme se ale chtěli vyhnout švejkovství, a proto jsme přišli s tím, že by nás mohl charakterizovat surrealismus a také estetika našich pohádek. Doufám, že tato naše identita je z každého čísla cítit,“ přiblížila Běhounková s tím, že z tohoto důvodu spolupracuje magazín s renomovanými tuzemskými fotografy a spisovateli.

První obálka místního Vogue byla věnována Olze Havlové, kterou ztvárnila Karolína Kurková, oděná do starého kabátu ze second-handu. „V průběhu příprav jsem od čtenářů neustále dostávala otázku, kdo na obálce bude, od inzerentů, co na obálce bude. Ale Vogue nikdo nebude diktovat, co bude mít na obálce. Někteří inzerenti to pochopili, někteří u nás neinzerují,“ řekla Běhounková. Na dalších obálkách byla vyfocena například modelka Lara Stone v šatech Heleny Vondráčkové, Grace Hartzel v kostýmech představení Labutí jezera v Národním divadle či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, jejíhož čísla se prodalo 16 603 kusů. 

Obálka s Larou Stone v šatech Heleny Vondráčkové (vlevo) a Grace Hartzel v kostýmu Národního divadla (vpravo), zdroj: Vogue

Obálka s Larou Stone v šatech Heleny Vondráčkové (vlevo) a Grace Hartzel v kostýmu Národního divadla (vpravo), zdroj: Vogue

Do letošního roku vstupuje Vogue s novými hodnotami, které byly definovány všemi šéfredaktory 26 edic magazínu na světě. Jsou jimi: udržitelnost, zodpovědnost, respekt a diverzita. „Vogue je v segmentu luxusních časopisů lídrem, a tak chce svým čtenářům i inzerentům ukazovat cestu a říkat, že některé věci kolem nás jsou více či méně znepokojivé,“ popsala Běhounková. 

Vogue je v segmentu luxusních časopisů lídrem, a tak chce svým čtenářům i inzerentům ukazovat cestu a říkat, že některé věci kolem nás jsou více či méně znepokojivé.

Andrea Běhounková

Nové hodnoty byly představeny lednovým číslem s titulkem „Vogue values“, který doprovázel fotografie těhotné Petry Němcové, modelky, jež se už několik let zabývá udržitelností. „Podmínkou Petry bylo, že každý kousek oblečení, co bude mít na sobě, bude udržitelný. A i když jsme za ní přijeli s několika kufry, jejím kurátorským výběrem prošel jen jeden. Na obálce se tak neobjevil jediný náš inzertní klient,“ dodala Běhounková.

"Udržitelná" obálka Vogue s Petrou Němcovou, zdroj: Vogue

"Udržitelná" obálka Vogue s Petrou Němcovou, zdroj: Vogue

Společnost V24 Media drží licenci na vydávání Vogue CS na dobu deseti let. Průměrný prodaný náklad časopisu představoval v loňském roce 15,7 tis. výtisků (zdroj: ABC ČR).

Československá Vogue je 24. edicí v pořadí. Vogue vychází ve Spojených státech, Španělsku, v Británii, Francii, Itálii, Německu, Rusku, Japonsku, Číně, na Tchaj-wanu, v Mexiku a Latinské Americe, na Středním východě, v Koreji, Brazílii, Austrálii, Portugalsku, Indii, Turecku, Thajsku, Polsku, Nizozemsku a na Ukrajině.

-stk-