Vydavatelé lákají na předplatné, nejen v krizi je to správná cesta

středa, 25. března 2020, 11:00 Tisk, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

V Česku přibývají nabídky na zvýhodněné digitální i tištěné předplatné. Vydavatelé chtějí vyhovět čtenářům, kteří omezili pohyb, a také tím kompenzovat výpadky z inzerce.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mimořádná opatření, která v Česku platí od první třetiny měsíce března, dopadla také na vydavatele tištěných médií. Redakce se musí vyrovnávat s prací z domácího prostředí a snížený pohyb lidí ve městech, uzavřené obchody (přestože noviny a časopisy mají výjimku) snižují pravděpodobnost prodeje novin a časopisů v pultovém (volném) podeji. Ještě větší zásah ale představuje obava z citelného výpadku inzertních příjmů. Netýká se to jen tištěných verzí periodik, ale také jejich digitálních verzí.

Proto někteří vydavatelé v posledních dnech přistupují ke speciálním nabídkám předplatného. Příjem od čtenářů-předplatitelů je z využívaných možností financování jedním z nejstabilnějších, což se projevuje především v době mimořádných událostí. Proto někteří vydavatelé už dlouhodobě vyhlašují směr zvyšování počtu předplatitelů.

Za poslední týden přibylo na českém trhu několik nabídek zvýhodněného předplatného. Na začátku tohoto týdne s ním např. přišla mediální společnost Economia, která nabízí digitální předplatné Hospodářských novin, resp. předplatné na iHned.cz s 20% slevou. Roční předplatné tak v takovém případě vyjde na 1380 Kč.

Nabídku, která má motivovat čtenáře k okamžitému odběru, zveřejnil v těchto dnech také týdeník Respekt. V digitální verzi se rozhodl snížit cenu předplatného na 99 Kč měsíčně. Oproti běžné ceně je to sleva o cca 50 %. Důvodem této nabídky je i snaha vyhovět čtenářům, kteří chtějí co nejvíce omezit pohyb a do obchodu se pro týdeník nevydají.

Také skupina Vltava Labe Media (VLM) přišla se zvýhodněnou nabídkou předplatného svých regionálních deníků Deník, a to za 80 Kč měsíčně. Dočasně také láká na krátkodobé předplatné některých svých časopisů, které slibuje doručit do schránek čtenářů.      

K možnosti předplatit si noviny a časopisy motivuje i skupina Mafra. Své deníky MF Dnes a Lidové noviny nabízí k předplacení na jeden až dva měsíce, a to se slevou ve výši 25 %. V rámci svého internetového členství v klubu iDnes Premium pak uvolnila až desítku svých titulů v digitální verzi, ke kterým získávají čtenáři přístup zdarma. Nabídka platí po celou dobu trvání karantény.

Týdeník Echo, který s mimořádnou nabídkou měsíčního předplatného za 199 Kč, přišel před týdnem, už může bilancovat první výsledky. Podle vydavatele Dalibora Balšínka se počet předplatitelů v mezitýdenním porovnání zvýšil až o 80 %. Společnosti Echo Media nahrává podle jeho slov i to, že dlouhodobě podporuje internetový placený obsah na Echo Prime. „To nám pomáhá kompenzovat výpadky z inzerce,“ popsal pro MediaGuru.cz Balšínek. Podle jeho slov jsou inzertní výpadky patrné nejen v printu, ale také na internetu. Prodaný náklad Týdeníku Echo v minulém týdnu neklesl, ve volném prodeji se měl dokonce mírně zvýšit, což vydavatele překvapilo. Echo Media se v tomto týdnu snažila posílit svůj předplatitelský kmen nabídkou převzetí předplatitelů časopisu Týden, který pozastavil vydávání. K dohodě s vydavatelstvím Týdne, společností Empresa Media, ale nedošlo.

Evropští a američtí vydavatelé registrují za poslední čtyři týdny nárůsty počtu předplatitelů (týká se to hlavně internetových předplatných). Daří se je lákat i tím, že obsah, který se váže k pandemii Covid19 nebo k článkům orientovaným na zdraví a zdravý životní styl, nezpoplatňují. Podle dat předplatitelské platformy Piano mělo digitální předplatné za poslední týden vzrůst ve Spojených státech o 63 % ve srovnání se stejným týdnem o rok dříve. Někteří vydavatelé tak částečně otvírají své placené články a promují předplatné nebo jinou formu podpory (donátorství). Pro zpravodajská média, která teď nabízejí obsah zdarma nebo za nízké ceny, existuje šance, že nové předplatitele udrží i pro „standardní“ období.

-mav-