Výzkum: Tři čtvrtiny CFO přesunou část lidí na trvalý home office

pondělí, 13. dubna 2020, 09:15 Výzkum, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Většina finančních ředitelů plánuje podle výzkumu firmy Gartner přesunout alespoň část svých zaměstnanců na trvalý home office.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Téměř tři ze čtyř finančních ředitelů (CFO) plánují po skončení pandemie Covid-19 přesunout při nejmenším pět procent zaměstnanců na trvalý home office. Vyplývá to z průzkumu americké společnosti Gartner. Ta se v březnu dotazovala téměř 320 finančních ředitelů.

„Tato data jsou příkladem toho, jaké dopady bude mít pandemie na byznys," uvedl vice-prezident firmy Gartner Alexander Bant. Důvodem je podle jeho slov to, že finanční ředitelé si uvědomují, že práce z domova může přinést nákladové benefity. „Ve skutečnosti téměř čtvrtina všech respondentů uvedla, že na trvalý home office převede minimálně 20 % zaměstnanců," popsal dále Bant.

Procento firem, které po skončení pandemie převedou své zaměstnance na trvalý home office, zdroj: Gartner

Procento firem, které po skončení pandemie převedou své zaměstnance na trvalý home office, zdroj: Gartner

Firmy podle dřívějšího výzkumu podpořily flexibilnější uspořádání pracovního času zpřístupněním pracovních softwarů a nástrojů, které mohou zaměstnanci využívat z domova.

„Většina CFO uznává, že technologie a společnost se vyvinuly na tolik, že se práce na dálku může stát životaschopnější pro širokou škálu pozic, než tomu bylo kdykoli předtím," dodává Bant.

Protože se firmy musí stále vyrovnávat s dopady pandemie, mohla by stálá práce na dálku doplňovat opatření na snižování nákladů, která finanční ředitelé již přijali nebo plánují přijmout. V posledním průzkumu společnosti Gartner uvedlo 20 % respondentů, že odložili výdaje na technologické zařízení a 12 % tak plánuje udělat. Dalších 13 % respondentů uvedlo, že snížili náklady na nemovitosti.

-mav-