Čtyři z deseti PR manažerů očekávají snížení rozpočtu

čtvrtek, 14. května 2020, 11:10 PR, Výzkum, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Firmy budou šetřit na eventech a magazínech, investice se naopak zvýší do videa, podcastů, sociálních médií a interní komunikace.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Nastupující ekonomické ochlazení a čerstvá zkušenost se závažným zdravotním ohrožením nutí firmy přehodnocovat investice do komunikace. Podle aktuálního průzkumu agentury Ipsos pro profesní organizaci PR Klub, kterého se zúčastnilo 116 respondentů z řad odborníků pracujících ve firmách v oblasti PR, až 38 % z nich očekává příští rok pokles rozpočtu na komunikační aktivity. Snížení investic se bude ve většině případů pohybovat do 30 procent. Jen 11 % manažerů předpokládá, že se náklady na PR naopak navýší. Téměř polovina (42 %) se změnami v tomto ohledu nepočítá.

Zdroj: Ipsos pro PR Klub, duben 2020

Zdroj: Ipsos pro PR Klub, duben 2020

Do budoucna posílí pozice interní komunikace

Škrtat se bude zejména v oblasti eventů, klientských magazínů a media relations. „Naopak více peněz by mělo jít do digitální komunikace, včetně videoobsahu, sociálních sítí, ale také do interní komunikace,“ říká ředitel vnějších vztahů Ipsos Tomáš Macků, jenž průzkum prezentoval na středečním webináři PR Klubu. 

Právě interní komunikace by se mohla stát jedním z vítězů postkoronavirového přerozdělování firemních rozpočtů. „Firmy budou se svými zaměstnanci komunikovat ještě intenzivněji, protože vysvětlovat aktuální dění a budoucí změny svým lidem je pro jejich fungování zásadní. Budou k tomu využívat stále modernější nástroje, a to si pochopitelně vyžádá navýšení investic,“ vysvětluje předseda Výkonného výboru PR Klubu Pavel Vlček a doplňuje: „Zhruba před 10 až 15 lety byla interní komunikace popelkou, dnes bez diskuse patří mezi stěžejní disciplíny public relations.“

Pětina firem také plánuje využívat tradiční formáty PR založené na osobním setkávání více než před karanténou. Necelá pětina (18 %) je však naopak bude omezovat.

Firmy se budou spoléhat více na vlastní síly

Z průzkumu také vyplynulo, že třetina (34 %) dotázaných plánuje v následujících měsících více využívat zaměstnance interních útvarů komunikace a PR, a tedy omezit využívání služeb agenturních dodavatelů. Polovina respondentů pak očekává zachování současného nastavení. 

„Pokud se zadavatelé rozhodnou šetřit, bude to znamenat méně práce zadávané agenturám. Z loňského výzkumu Ipsosu totiž vyplynulo, že nejčastějšími důvody, proč si manažeři komunikace a PR najímají externí dodavatele PR služeb, jsou podpora a úspora času (62 %), odbornost a poradenství (58 %) a právě řešení nedostatečných interních zdrojů (50 %),“ vysvětluje Pavel Vlček.  

U PR služeb chybí firmám seniorní přístup

neděle 16. února 2020

Tři čtvrtiny PR odborníků jsou přesvědčeny, že role PR a komunikace je v jejich firmách vnímána správně. Dvě třetiny rovněž očekávají větší zapojení PR do přípravy krizových plánů. 

Zdroj: Ipsos pro PR Klub, duben 2020

Zdroj: Ipsos pro PR Klub, duben 2020

-stk-