Jak nastavit PPC kampaně, když je online vzhůru nohama?

sobota, 16. května 2020, 08:15 Internet & Mobil, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

U PPC kampaní je teď velice důležité sledovat každodenní vývoj a řídit se podle výkonů, píše Ondřej Švec z Business Factory.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

V podstatě ze dne na den se celý život přesunul do online prostředí. V současné době se situace sice už pomalu rozvolňuje, uživatelé ale stále zůstávají v online prostředí mnohem aktivnější než kdy dřív. Ať už jste kampaně hned ze začátku krize zastavili nebo ne, přinášíme několik rad a tipů.

PPC kampaně

Zneužívat paniky pro krátkodobé zvýšení zisku pověsti značky prostě neprospívá. Pokud víte, že nejsou vaši zákazníci v aktuální době připravení nakupovat, neinvestujte velké množství financí do akvizice nových zákazníků. Ostatně Google třeba v shoppingu kontroluje některé produkty mnohem přísněji a v případě i drobných nesrovnatelností např. ohledně skladovosti okamžitě produkt zamítá.

U PPC kampaní je teď velice důležité sledovat každodenní vývoj a řídit se podle výkonů. U manuálního biddingu je to jasné – kde se inzerce na určitá klíčová slova nevyplácí, můžete snižovat ceny za kliknutí nebo nevýkonná slova úplně pozastavit.
Problém nastává u automatizovaných kampaní, které mohou být ze změny nákupního chování uživatelů „zmatené”. Je potřeba jim dát jasný signál, že se situace změnila. K tomu nejlépe poslouží úprava cíle kampaně, nebo sezónní úprava nabídky.

1. Úprava cíle: Pokud máte kampaně se strategií tROAS, můžete navýšit požadovanou cílovou návratnost a nechat tak kampaň cílit jen na část produktů s vyšší návratností.

2. Sezónní úpravu nabídek můžete použít na očekávanou změnu konverzního poměru některých kampaní. Pozor, konverzní poměr nemusí nutně klesnout a je třeba sledovat i další metriky.

Je také třeba dát zákazníkům vědět, že stále fungujete – jen s opatřeními nezbytnými pro bezpečnost. Informace o aktuálním fungování můžeme doplnit do popisků reklam. Tyto informace je důležité mít dostupné viditelně i na webu, případně je věrným zákazníkům sdělit přes sociální sítě nebo rozeslat formou newsletteru.

Po uvolnění bezpečnostních opatření se změna chování uživatelů v online prostředí bude postupně vracet do původních objemů hledanosti a výkonnosti. Pak bude potřeba znova přehodnotit dosavadní marketingové strategie, budgety mezi jednotlivými systémy a flexibilně reagovat na vývoj situace.

Autor textu: Ondřej Švec, Google Ads Specialist