Za pandemie si Češi rádi dopřejí i prémiové zboží

pondělí, 18. května 2020, 07:25 Retail, Výzkum, Koronavirus na jaře 2020 MediaGuru

Privátním značkám se za pandemie daří. Češi si ale rádi připlatí i za prémiové zboží.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Od začátku pandemie v České republice, tedy od 9. týdne, kdy se spustila vlna panických nákupů, roste podíl privátních značek. Zároveň si však lidé rádi koupí i prémiové zboží, pro potěšení na doma. Vyplývá to ze zjištění výzkumné agentury Nielsen. 

Tržby privátních značek v potravinách se ve srovnání s loňským rokem zvýšily o 16 %, v drogerii o 9 %. Jejich tempo růstu je tak v porovnání s značkovými výrobky dvojnásobné.

Ne všechny privátní značky však rostou stejným tempem. Nejvyšší nárůst podílu privátních značek lze nyní sledovat u piva, dále u papírových produktů, jako je toaletní papír, prostředků osobní péče, těstovin, rýže, trvanlivého mléka či sterilizované zeleniny. Jedná se tedy o zboží, které lidé nakupovali k předzásobení ve velkém množství a u kterého více hleděli na cenu. 

Vývoj tržeb privátních značek v meziročním srovnání, zdroj: Nielsen

Vývoj tržeb privátních značek v meziročním srovnání, zdroj: Nielsen

V době vládních opatření, kvůli kterým jsou uzavřené restaurace, bary či kavárny, si však Češi také rádi připlatí za prémiové zboží, a to především za to, které jim přináší potěšení. Daří se například rumu, který rostl v ceně až o 8 % a podíl prémiového segmentu narostl o pět procentních bodů. Růst prémiových produktů byl znatelný i v kategorii čokoládových dezertů či šampónů. Naopak u toaletního papíru nebo oplatek podíl prémiových produktů klesá. 

Vývoj prémiového segmentu (modrá barva) u vybraných kategorií, zdroj: Nielsen.

Vývoj prémiového segmentu (modrá barva) u vybraných kategorií, zdroj: Nielsen.

V minulé krizi se osvědčilo správné nastavení ceny 

V minulé krizi v roce 2009, kdy klesly tržby za potraviny a drogerie o 2,5 %, se ukázalo, že klíčové je pro prodeje správné nastavení ceny.  Dobrý  pricing dokázal totiž zvýšit rotaci. Retailerům rovněž pomohly privátní značky a také vyvážená skladba sortimentu, který dokázal uspokojit každého zákazníka. Výrobci uspěli, pokud si kromě ceny pohlídali i distribuci a dokázali přinášet dostatečné množství novinek. 

Do budoucna je nutné počítat s různými scénáři, které se budou odvíjet od vývoje pandemie a existence účinné vakcíny proti koronaviru. Bude-li vakcína dostupná již na přelomu léta a podzimu, lze podle Nielsenu očekávat nižší spotřebu a vyšší nároky na hygienu. Spotřebitelé budou nakupovat méně často, upřednostňovat nákupy pod jednou střechou a omezí se na blízké obchody. Na regálech by měly být dostupné výrobky ze všech cenových segmentů. Výše a frekvence by se měla odvíjet od elasticity. 

V případě, že vakcína přijde až ke konci roku, začnou mít lidé hlouběji do kapsy. Více budou nakupovat trvanlivé potraviny. Přednost budou dávat prodejnám v blízkosti svého bydliště, protože nebudou chtít za nákupy dojíždět vozem. Zadavatelé budou měnit své marketingové strategie na základě společenské solidarity. Na důležitosti budou získávat privátní značky a také poměr cena – výkon. 

Při nejčernějším scénáři, v němž se vakcína objeví až v příštím roce, se bude ekonomická situace mnohých spotřebitelů zhoršovat natolik, že budou nakupovat jen to nejnutnější, začnou být závislí na lokálním obchodě a vyloučené nejsou ani sociální nepokoje. Retaileři by měli v tomto případě svůj sortiment zakládat na hlavních značkách a privátkách. 

S nižší spotřebou se budou měnit i atributy 

Byť není budoucnost zcela jasná, už nyní je jisté, že spotřeba se určitě sníží. Spolu s tím se změní složení nákupního koše i atributy, podle kterých si budou zákazníci zboží vybírat. Stěžejní bude zdraví, bezpečnost, ale také poměr cena – výkon.

Rovněž dojde k polarizaci spotřebitelů: na jedné straně budou stát lidé se zabezpečeným financováním, kteří si budou kupovat i prémiové výrobky, ať už v supermarketech, hypermarketech, nebo online, a na straně druhé ti, kteří přišli o práci. Nezaměstnaní se se svými limitovanými výdaji budou zaměřovat na suché potraviny, které budou nakupovat v diskontech nebo v obchodech v blízkosti svých domovů.

-stk-