Rada ČT schválila řediteli Dvořákovi bonus ve výši 66 %

středa, 24. června 2020, 16:25 TV MediaGuru

Rada ČT odhlasovala dvoutřetinový bonus pro Petra Dvořáka. Novým předsedou Rady ČT byl zvolen René Kühn.

Petr Dvořák. zdroj: MediaGuru.cz

Petr Dvořák. zdroj: MediaGuru.cz

Generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák získá za loňský rok bonus ve výši dvou třetin roční mzdy (66 %), tedy zhruba 1,6 milionu Kč. Rozhodla o tom ve středu Rada ČT počtem osmi hlasů z 15. Důvodem snížení je podle členů rady horší komunikace s radou o přípravě rozpočtu na rok 2020. Loni dostal Dvořák bonus v nesnížené výši 2,4 milionu Kč a stejné to bylo i v předchozích letech.

Nová radní Hana Lipovská navrhovala bonus Dvořákovi vůbec neudělit mimo jiné kvůli poklesu sledovanosti programů ČT nebo ekonomicky nevyrovnanému hospodaření televize, která čerpala z fondu koncesionářských poplatků. Pro nulový bonus hlasovali čtyři radní.

Kritéria pro určení a přiznání bonusu generálního ředitele se skládají z vyhodnocení hospodářských výsledků, úrovně televizního vysílání (kvalita programu a podíl na trhu), manažerských výsledků a plnění dalších povinností, například dodržování právních předpisů, Statutu a Kodexu ČT, plnění usnesení rady a komunikace s ní, komunikace s veřejností a podobně.

Rada České televize si také zvolila ve středu nového předsedu. Stal se jím 11 hlasy René Kühn. Novými místopředsedy se stali Daniel Váňa a Pavel Matocha. Zvolení je platné od 24. června 2020.

Česká televize loni hospodařila s náklady a výnosy 6,47 miliardy Kč, což bylo zhruba o 80 milionů Kč méně než v roce 2018. Proti rozpočtu ušetřila 205 milionů korun. Výroční zprávu ve středu rada schválila.

Rada zároveň uložila vedení ČT doplnit dlouhodobé plány ČT do roku 2024 o střednědobý plán, jak naplnit cíl, aby ČT měla na konci roku 2024 rezervu 700 milionů korun. Radní zároveň doporučili přistoupit k jednorázové hloubkové analýze nákladů.

-čtk-, -mav-