Facebook zkouší TikToku přetáhnout jeho hvězdy

neděle, 2. srpna 2020, 08:05 Internet & Mobil MediaGuru

Pro vlastní variaci na sociální síť TikTok hledá Facebook zajímavé tvůrce obsahu. Podle WSJ nemá problém je pořádně zaplatit.

Zdroj: Facebook

Zdroj: Facebook

Facebook plánuje od srpna nabízet instagramový formát Reels  i uživatelům ze Spojených států a dalších zemí. Firma se proto snaží zajistit, aby na americké obdobě čínské sociální sítě TikTok proslavené krátkými hudebními videoklipy byl dostatek lukrativního obsahu. Nejpopulárnějším „tiktokerům“ nabízí Facebook podle informací listu Wall Street Journal až stovky tisíc dolarů za to, že svou tvorbu exkluzivně poskytnou Instagramu. Několik z nich údajně nabídku vážně zvažuje. Jeden tvůrce s miliony odběratelů měl podle WSJ uvést, že se na instagramovou obdobu pravděpodobně připojí. Pokud by se Facebooku podařilo podobné „přestupy“ dotáhnout, šlo by o výrazný marketingový impuls před spuštěním služby na klíčovém americkém trhu. Dosud byly Reels k dispozici v Brazílii, Francii, Německu a Indii.

Koho z tvůrců by mohl Facebook oslovit? Nejsledovanějším jednotlivcem na TikToku je šestnáctiletá tanečnice Charli D'Amelio s 75 miliony odběratelů. Na Instagramu mají ty největší celebrity ještě zhruba čtyřnásobný počet sledujících – jde však o osobnosti, které jsou známé primárně kvůli úplně jiným schopnostem, než je tvorba obsahu pro sociální média.

K tomu, aby se uživatelé a tvůrci obsahu přesunuli z čínské aplikace ke konkurenci, mohou přispět i výrazně jiné faktory než Facebookem nabízené smlouvy o exkluzivním obsahu. Americké úřady aktuálně posuzují, zda TikTok nepředstavuje hrozbu z pohledu kyberbezpečnosti. Právě s tímto odůvodněním zakázala aplikaci na svém trhu Indie, což vedlo k masivnímu nárůstu zájmu o konkurenční aplikace. Washington by pro podobné rozhodnutí mohl použít jako argument například rozsah dat, která o uživatelích TikTok sbírá. Množství shromažďovaných informací je podle odborníků vyšší než u jiných služeb.

TikTok se proto kvůli geopolitice potýká s riziky, která jen těžko vyvažuje jeho minulý týden spuštěný fond ve výší 200 milionů dolarů na podporu nejzajímavějších autorů videí. Provozovatel aplikace se tímto krokem snaží mírnit nevýhodu TikToku v porovnání s YouTube nebo právě Facebookem v podobě velmi omezených možností, jak mohou autoři dostat za svou tvorbu zaplaceno.

„Přetahování“ hvězd sociálních sítí nepředstavuje novou praxi. Pro dostatečně movité provozovatele digitálních platforem je zajištění exkluzivního obsahu poměrně běžným krokem k tomu, jak na své služby upozornit. Letos například uzavřel největší videoportál světa YouTube smlouvu s Felixem Kjellbergem známým pod přezdívkou PewDiePie na exkluzivní živá vysílání. Práva na ně ale měla dočasně zajištěna platforma DLive. Podobně loni Amazon pro svůj streamovací kanál Twitch zajistil exkluzivní spolupráci s trojicí výrazných osobností světa online videoher. V případě Reels se ale Instagram ani nesnažil předstírat, že se jeho nový formát od TikToku byť jen minimálním způsobem liší. Do takové produktové strategie by tak zapadalo i „okopírování“ palety tiktokových tvůrců.

-riv-