Umělá inteligence v novinařině se rozšiřuje, využívají ji ČTK či E15

středa, 8. července 2020, 13:30 Tisk MediaGuru

Automaticky generovaných textů začíná v české žurnalistice přibývat. Od června pracuje s umělou inteligencí také ekonomický deník E15.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Robotická žurnalistika je ve světě už několik let součástí žurnalistické práce. Postupně začíná pronikat i do českého mediálního prostoru. Umělá inteligence může novinářům pomoci s odbouráním rutinní práce, a tím umožnit uvolnění kapacit redaktorů pro kreativnější práci, která se nahradit nedá.

ČTK přidá další automaticky generované texty

Za průkopníka robotické žurnalistiky v Česku lze považovat Českou tiskovou kancelář (ČTK), která jako první využila automaticky generované texty při krajských a senátních volbách v roce 2018. „Automatizovaná tvorba textů v žurnalistice pomáhá při odbourávání rutinní práce, jako je například zpracovávání dat – ať už jde o statistická data od makroekonomiky po ceny různých komodit. Základní zpravodajství je díky použití šablon, ideálně v kombinaci s nástroji umělé inteligence, zpracováno v nejrychlejším možném čase, minimalizuje se riziko chyb při opisování dat. Správně připravené a natrénované nástroje dokáží i velmi rychle například poskytnout srovnávací údaje, a tudíž kontext,“ popsala šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková. Tématu se věnovalo nedávné Novinářské fórum. 

ČTK plánuje využít automatizované zpracování i v letošních krajských a senátních volbách. „V případě podzimních krajských a senátních voleb 2020 bude ČTK stejně jako v roce 2018 automaticky zpracovávat výsledkové zpravodajství z průběžně publikovaných dat ČSÚ. Šablony na tvorbu výsledkových headlinů, fleší a krátkých zpráv po sečtení 100 % hlasů v daném kraji, respektive senátním obvodě,“ přiblížila dále Marková.

U automaticky generovaných textů lze nejvíce ocenit rychlost zpracování informací. I přes to, že členové redakce se na článku musí podílet jako editoři, je čas strávený s přípravou textu výrazně nižší. V letošních volbách díky spolupráci ČTK s firmou Geneea Analytics má být nasazen nástroj umožňující pružnější tvorbu šablon a podporující práci s českým jazykem. ČTK také plánuje začít vydávat s využitím umělé inteligence měsíční statistiky dopravních nehod nebo ceny benzínu v jednotlivých krajích. Zároveň se připravuje na automatizované vydávání dalších statistik produkovaných ČSÚ.

„Nástroje umělé inteligence mohou pomoci také při zpracování již existujících textů, ověřování tvrzení a údajů nebo při dohledávání kontextových informací a jejich sumarizaci. ČTK tyto nástroje kromě tvorby textů navíc využívá i v jiných oblastech, například pro vyhledávání vizuálně podobných fotografií ve fotobance. V současné době ČTK s firmou Geneea vyvíjí nástroj pro nabídku ilustračních fotografií z Fotobanky ČTK k textovým zprávám,“ dodala Marková.

Automatizaci využívá také E15

Dalším tuzemským médiem, který automatizovanou tvorbu textů využívá, je ekonomický deník E15 společnosti Czech News Center. Umělou inteligenci do svých článků zapojil web i tištěná verze deníku E15 od 1. června 2020. Automaticky takto generuje zprávy z prostředí pražské burzy, které tak mohou vyjít do několika minut po skončení obchodování.

„Automaticky generovaný text máme k ruce vždy kolem 16:40, chvíli po uzavření burzy, po rychlé několikaminutové finální editaci jsme připraveni jej publikovat. Celá operace je tak pro nás otázkou opravdu jen několika minut. Zároveň jsme dosud nemuseli řešit žádnou nepřesnost robota ani jiný kolaps,“ uvedl vedoucí webu E15.cz a zástupce šéfredaktorky deníku E15 Michal Šenk. „Zatím sbíráme pouze pochvalné reakce. Pozitivní je také to, že rychlost publikace článku s burzovní zprávou pomáhá i obecně čtenosti tématu,“ doplnil Šenk.

Výzkum se rozjíždí i v Česku

Zavedení automatizace zpracování textů v deníku E15 vychází ze spolupráce s projektem TL02000288 aplikace umělé inteligence u zpracování burzovních zpráv při Technologické agentuře ČR (TAČR). Na celé věci spolupracuje také několik tuzemských univerzitních týmů i sama Burza cenných papírů Praha.

„Spolupráce s deníkem E15 je pro nás významným posunem v našem výzkumu, na kterém se zatím podílela média veřejné služby – Česká tisková kancelář jako interní aplikační garant a Česká televize jako externí aplikační garant. Na příkladu tištěné E15 se ukazuje, jak mohou automatizace a umělá inteligence v žurnalistice zásadně měnit obsahy novin, které jsou závislé na redakčních uzávěrkách. Docházíme k zajímavým poznáním, která se týkají rychlosti a přesnosti generování zpráv,“ konstatoval vedoucí výzkumného týmu z katedry žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK v Praze Václav Moravec.

„,Robotický reportérʻ z pražské burzy je schopen vygenerovat až deset zpráv během jedné jediné vteřiny. Navíc současná verze algoritmů se od předešlé liší v tom, že dodává větší množství kontextuálních informací a časových řad. Díky nim se tak mohou čtenáři dozvědět, jak si index PX vede při srovnání s uplynulými dvaceti lety či jaká jsou maxima i minima jednotlivých akcií. Náš výzkum se v současnosti zaměřuje na další zpravodajská témata, která by mohla být pokrývána robotickými novináři, stejně jako na ověřování informací za pomoci umělé inteligence, což je další z nejnovějších trendů především v anglofonním žurnalistickém prostředí,“ dodal Moravec.

Na zmíněném Novinářském fóru rovněž zmínil, že akademický výzkum se v této oblasti v Česku teprve rozvíjí. Za některými zahraničními státy má skluz cca pěti až šesti let. Moravec je přitom přesvědčen, že budoucnost žurnalistiky spočívá právě v propojování automatizace a kreativity. „Interdisciplinarita matematiky, počítačových věd a kreativity je budoucností žurnalistiky, bude třeba hledat společnou řeč,“ odhadl.

Autorka textu: Tereza Šolcová