Konkurence TikToku v poslední době sílí

sobota, 15. srpna 2020, 07:45 Internet & Mobil MediaGuru

Která aplikace by mohla po zákazu TikToku v USA přebrat jeho pozici? V poslední době se daří zejména službě Likee.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Rozložení sil ve světě sociálních sítích aktuálně mění spíše než spotřebitelské trendy geopolitika. Čínská hudební aplikace TikTok od společnosti ByteDance nejdříve ztratila přístup na indický trh, nyní ji to od 20. září čeká ve Spojených státech. Mezitím ale její konkurence zveřejnila zajímavá obchodní čísla. Ta naznačují, že pokud by některé ze sociálních médií zaměřených na tvorbu a editaci hudebních videoklipů mohlo alespoň částečně napodobit globální úspěch TikToku, byla by to podle viceprezidenta analytické společnosti Apptopia Adama Blackera služba Likee. Její vlastník, firma Joyy z jihočínského Kuang-čou, tento týden oznámila dosažení 150 milionů globálních měsíčních uživatelů Likee. V porovnání s více než 200 miliony lidí, kteří používají TikTok každý den, nemusí jít o tak impresivní údaj. Likee nicméně vyniká v segmentu „napodobitelů TikToku“. Mezi ně Apptopia řadí ještě aplikace Triller, Dubsmash a Byte – ty ale v součtu zaznamenaly od června do srpna podobný počet stažení, jakého dosáhla Likee (7,2 milionu). Pokud jde o TikTok, ten stále představuje samostatnou kategorii se 47 miliony stažení za stejné období. Sám šéf Joyy Li Süe-ling má přitom v USA nežádoucí TikTok ve velké úctě. „Nemyslím si, že je budeme schopni porazit,“ řekl podle serveru TechCrunch Li Süe-ling na jaře čínským médiím, tedy dávno před vydáním dekretu prezidenta Donalda Trumpa, který znemožňuje působení TikToku na americkém trhu.

V případě služby Likee, jež vyniká mimo jiné možností obdarovat tvůrce obsahu během jejich živého vysílání, ale není nepředstavitelné, že by ji kvůli čínskému provozovateli potkaly podobné peripetie jako TikTok. Ostatně v Indii už mezi zakázané aplikace patří. „Pokud by aktivity TikToku v USA nakonec převzala některá z amerických firem, není na místě o zákazu Likee uvažovat,“ míní Blacker.

Zájem o získání byznysu TikToku projevil Twitter a Microsoft. Technologický gigant založený Billem Gatesem ale podle agentury Reuters zjistil, že přebrání byznysu TikToku tak, aby nedošlo k narušení jeho fungování, by mohlo z technického hlediska zabrat více než rok. Celá záležitost je komplikovaná i z toho důvodu, že TikTok chce kauzu kolem svého zákazu dotáhnout k americkým soudům. Žalovat Trumpovu administrativu se kvůli jeho dekretu rozhodl podle serveru CNET na vlastní pěst i Patrick Ryan, jeden ze zaměstnanců TikToku v USA. „Ze strany americké vlády jde o bezprecedentní intervenci v technologicko-spotřebním sektoru. Je to vůbec poprvé, kdy se pokusila zakázat aplikaci, která už běží na milionech mobilních telefonů,“ uvedl již dříve podle CNN Paul Triolo z poradenské společnosti Eurasia Group.

Technologické a obchodní parametry fungování Likee se ve stínu soupeření světových mocností jeví jako podružné. Přesto podle serveru TechCrunch stojí za zmínku. Na rozdíl od TikToku nabízí Likee možnost zaslat tvůrcům virtuální dárky (například květiny) směnitelné za peníze, což představuje slušný nástroj monetizace. V případě TikToku chybí podobně přímočará funkce, pomocí které by si autoři obsahu přišli na peníze. To měl částečně řešit nedávno vytvořený fond v hodnotě 200 milionů dolarů, který by podporoval úspěšné „tiktokery“. Z pohledu ByteDance, provozovatele TikToku, bude nicméně podle všeho nejdůležitější to, co se odehraje v soudních síních.

-riv-